Der Hunds e българската група, която ще представи страната ни на престижния фестивал Eurosonic-Noorderslag в Грьонинген, Холандия. Голямото музикално събитие е в средата на януари 2017 г., а дотогава момчета от бандата се подготвят ударно за международната си изява.
Der Hunds спечели шанса да участва във феста, след като грабна две награди от авторитетния конкурс на Българското национално радио „Златна пролет“ с песента си „Спомен”. Една от тях им дава право за участие на фестивала в Грьонинген, който събира над 230 изпълнители всяка година на 30 сцени в центъра на града.
Фестивалът Eurosonic е едно от най-значимите европейски събития за поп, рок и world музика. Главна цел на организаторите му е по-широко разпространение на европейската музика. Eurosonic се посещава редовно от професионални рекламни агенти, организатори на фестивали и импресарски компании, а участието в него е отличие за всеки музикант. Нашата група ще има шанса да свири цели 45 минути на една от сцените на феста.
Преди да заминат за страната на лалетата Der Hunds ще свирят и пред българската публика с концерт на 16-ти декември в Студио 1 на БНР. Там групата ще представи видеото към сингъла „Fire“, който е част от новия им трети албум, както и програмата за изявата им в Грьонинген.

Бандата е създадена през пролетта на 2003 година от Боби Косатката, който и до момента е неин вокал. След известни промени днес Der Hunds забиват в състав китари Мартин Евстатиев и Калин Белчев, а зад барабаните е Иво Пифа. Всички музиканти от групата имат сериозен бекраунд с други формации, но събирането им в Der Hunds е вярната формула.
През годините Der Hunds получават признание не само от родната публика, където се изявят предимно в различни клубове и фестивали, но и се „разписват” на международната сцена. На 16-ти май 2011 г. бандата печели 1-во място в конкуренция с 312 български и чужди групи в Конкурса за непопулярна група на Elevation Festival. Наградата е участие на фестивала като подгряваща група за световни имена.
От 2011 г. Der Hunds участват в ежегодния фестивал, посветен на големия рок изпълнител Георги Минчев „Цвете за Гошо“. Групата не пропуска и редица други мащабни музикални събития у нас като Spirit of Burgas 2011, където подгрява Аmplifier и Аnneke van Giersbergen & Band. Бандата загрява и феновете на Guns ‘n’ roses, Ugly Kid Joe, Kaiser chiefs, Within Temptation на сцената на фестивала Sofia Rocks 2012.
През 2013 г. групата е избрана от слушателите на радио Z-Rock да участва в конкурса „Зелената песен на България” и записва песента „Дива птица“, с която печели и наградата за текст.
Der Hunds грабват и две отличия от конкурса за поп и рок песен на БНР „Златна пролет 2016“ с песента си „Спомен“, която влиза в предстоящия им студен албум. Специалната награда на журито е участие на международния фестивал в Грьонинген, Холандия през януари 2017 г. Именно тя дава право на бандата през декември 2016 г. да изнесе голям концерт в Първо студио на националното радио, с който да представи програмата си за престижния и световноизвестен холандски фестивал.