Derek Sherinian (Sons of Apollo, Black Country Communion, ex- Dream Theater), един от най-значимите клавиристи на съвременната ера, изда̀де новия си албум „Vortex“ вчера, 1 юли 2022 г.

Sherinian се завръща заедно с легендарният барабанист Simon Phillips, който отново е съавтор и копродуцент на албума, както и Tony Franklin The Fretless Monster, на баса.

Derek Sherinian коментира: „Много съм щастлив да обявя издаването на новия ми албум „Vortex“. Simon и аз винаги се опитваме да се справим с всяко издание и съм уверен, че постигнахме целта си.”

Продължението на “The Phoenix” от 2020 г. включва осем парчета, изградени върху неговия характерен хамелеонов звук, който смесва рока с елементи на фънк, прог и джаз, които той започва да пише още преди “The Phoenix” да бъде завършен. „Vortex е продължение на The Phoenix“, заявява Sherinian. „Все пак чувствам, че композицията е по-силна в новия албум и бих го описал като съвременен фюжън запис в стил 70-те, но с по-нов по-тежък тон.“

Що се отнася до китарите, Шериниан покани отбор страхотни музиканти, с някои от които е работил преди – Steve Stevens, Joe Bonamassa, Steve Lukather, Zakk Wylde, колегата от групата Sons Of Apollo Ron “Bumblefoot” Thal – и няколко нови съюзници: Michael Schenker, Mike Stern и Nuno Bettencourt. „Изборът на китарист се случва от само себе си по време на писането“, обяснява той. „Също така, както в случая със Steve Stevens, ние заедно написахме песента, така че беше естествено той да свири в нея“. За новите си сътрудници, като Bettencourt, който се появява в „Fire Horse“, той казва: „Винаги съм бил фен на свиренето му и се радвам, че най-накрая успяхме да записваме заедно. В свиренето си той има размахът на Van Halen. А и двамата сме родени през 1966 г., китайската година на Огнения кон“.

Според Sherinian включването на Schenker е било без секунда замисляне. „Michael Schenker е един от моите герои от много години. Той ме помоли да свиря в неговия албум “Immortal“, а в замяна той се съгласи да свири в „Die Kobra“. Исках да напиша страхотна песен, вдъхновена от любимите ми парчета на Schenker. Zakk Wylde добави няколко страхотни допълнителни части към песента, а Tony Franklin и Simon Phillips звучат страхотно, както обикновено.”

Слушайте целия „Vortex“ тук:

Derek Sherinian: „Vortex

1. The Vortex feat. Steve Stevens
2. Fire Horse feat. Nuno Bettencourt
3. Scorpion
4. Seven Seas feat. Steve Stevens
5. Key Lime Blues feat. Joe Bonamassa, Steve Lukather
6. Die Kobra feat. Michael Schenker, Zakk Wylde
7. Nomad’s Land feat. Mike Stern
8. Aurora Australis feat. Bumblefoot