Британските прогресив рок светила Jethro Tull издават днес – 28 януари 2022- първия студиен албум на групата с нов материал от повече от 18 години – “The Zealot Gene“.

През ноември групата пусна първия сингъл от албума, озаглавен “Shoshana Sleeping“, придружен от зашеметяващ видео клип, създаден от Thomas Hicks; В началото на декември се появи “Sad City Sisters“, а в средата на януари и третия, заглавния “The Zealot Gene“.

Заглавната песен предлага много алюзии за радикалния, политически натоварен свят на популизма в лидерството“, обяснява Ian Anderson. „Като текст на песен, той обобщава, за мен, разделящия характер на обществените взаимоотношения и екстремните възгледи, които подхранват огньовете на омразата и предразсъдъците, може би повече днес, отколкото когато и да било в историята. Може би си мислите, че знаете за кого може би съм си мислил тук, но в действителност в момента вероятно има поне пет видни диктаторски фигури, които биха могли да отговарят на това описание“.

Слушайте целия нов албум тук:

Записът, който е започнал да се оформя още през 2017 г., “The Zealot Gene“, в много отношения се стреми да се противопостави на конвенцията във време, когато бизнесът на звукозаписните артисти никога не е бил изправен пред повече несигурности.

С повече от 30 албума зад гурба си и над 50 милиона продажби, Jethro Tull е една от най-успешните рок групи на всички времена с каталог, който съдържа класики, които все още резонират и днес. Водени от Ian Anderson, Tull продължават да обикалят по целия свят, забавлявайки публика от всички възрасти.

Jethro Tull “The Zealot Gene”

01. Mrs. Tibbets (5:54)
02. Jacob’s Tales (2:13)
03. Mine Is The Mountain (5:40)
04. The Zealot Gene (3:54)
05. Shoshana Sleeping (3:41)
06. Sad City Sisters (3:40)
07. Barren Beth, Wild Desert John (3:37)
08. The Betrayal Of Joshua Kynde (4:06)
09. Where Did Saturday Go? (3:53)
10. Three Loves, Three (3:30)
11. In Brief Visitation (3:00)
12. The Fisherman Of Ephesus (3:41)

Jethro Tull са:

Ian Anderson – флейта, акустична китара, хармоника, вокал
Joe Parrish-James – китара
Florian Opahle – китара
Scott Hammond – ударни
John O’Hara – клавишни
David Goodier – бас