news page

Стотици се включиха в акцията за почистване на връх Мусала и събраха 13 тона боклук!

Събитието, което завърши с най-високия концерт в Европа, отбеляза пиковата точка в тържествата по повод 10-ия юбилей на радио Тангра Мега Рок.
Над 400 човека изкачиха Рила, за да се включат в акцията „Почистване на връх Мусала и концерт над облаците“ и да участват в събирането на строителни отпадъци от най-високия връх на Балканския полуостров.
 
Организаторите от Тангра Мега Рок бяха подсигурили удобни чували и ръкавици за стотиците доброволци, които още в ранните часове на деня направиха огромна опашка при станцията на лифта Боровец-Ястребец, който заради участници в събитието, този ден се движеше с удължено работно време.
 
Изкачването на Мусала (2925,4m) за някои е изпитание, но най-бързите достигнаха върха малко преди обед  и започнаха да събират тухли, керемиди и друг строителен боклук, а в края на цялата акция, стана ясно, че с общи усилия върхът е освободен от 13 тона боклук!!! В рамките на следващите няколко дни, петстотин чувала със строителни отпадъци се товарят от екипа на Тангра Мега Рок на специална въжена линия, построена за нуждите на Българската академия на науките и се извозват до сметище в град Самоков.

Кулминацията на акцията, наградата за стотиците, които откликнаха на призива за „Чиста и защитена Рила“, бе концерт на две групи, кръвно свързани с радио Тангра Мега Рок – D2 и Odd Crew. 
Шоуто, което бе най-високото в историята на Европа, премина при висок емоционален заряд – с много танцуващи и дори някои разплакани хора. Един наистина много интимен и незабравим концерт на фона на върховете на Рила!
За тези, които не успяха да бъдат в този исторически ден на връх Мусала, цялата акция беше заснета и ще влезе в предстоящ филм, посветен на десетгодишната история на радиото.
Екипът на Тангра Мега Рок благодари на всички приятели и съмишленици, без които това нямаше да се осъществи!
 
Основните партньори на радио Тангра Мега Рок в проекта са:
– ИЯИЯЕ-БАН;
– НИМХ-БАН,
– Дирекция „Национален парк Рила“, Министерството на околната среда и водите;
– „Софийска вода“’ АД;
– „Бороспорт“ АД, Боровец;
– ПСС;
– Община Самоков;
– Българската национална телевизия.
 

Източник: RadioTangra.com