Bubrezi“ не е единственото познато парче в новия албум – в него е включена и „Kafana“, чийто клип се появи през октомври.

Сингълът, носещ многозначителното заглавие “Бъбреци”, с който те анонсираха новия си албум, е създаден като страничен ефект от прекомерната консумация на социални мрежи през последните две години.

Dubioza Kolektiv са винаги в крак със социалните събития, така че песента „Bubrezi“ говори за токсичността зад внимателно програмирани алгоритми, които имат за задача да ни държат онлайн възможно най-дълго и да кликваме върху различни маркетингови предложения.

Пандемията остави своя отпечатък върху всички, а бързият интернет първоначално изглеждаше като утешително бягство от суровата реалност. „Нашето съществуване по едно време беше в стесненото съзнание на консумирането на мрежи с кратки паузи, за да изядем това, върху което щракахме, и куриерските фирми да го доставят до вратата ни. В допълнение към натиска, който алгоритмите оказват върху потребителя, има натиск и върху създателите на съдържание, а механизмът е още по-агресивен и брутален. Ако не вложите достатъчно съдържание във вечно гладната уста на алгоритъма – всичко, което сте правили досега, остава без значение и потъвате в анонимност в дъното на емисията, където вече никой не ви вижда. Това принуждава хората да правят всички луди и екстремни неща в отчаяние, за да получат тази злощастна гледка, а това е опасна зона както за създателя, така и за потребителя на съдържанието“, обясняват от групата.

Ако сте пристрастени към интернет и социалните мрежи, “Bubrezi” имат силен терапевтичен ефект. След като слушате тази песен 2000 пъти – проблемът ви просто ще изчезне. Защото, както казва старата народна поговорка: клин клин избива.

Целия нов албум „Agrikultura“ може да поръчате тук.

Dubioza Kolektiv: „Agrikultura

  1. Bubrezi
  2. Može li?
  3. Booranija
  4. Traktorska
  5. Ne da mi se
  6. Dijeta
  7. Kafana
  8. Ilegalno živ

Последният албум на бандата, “#fakenews” излезе през 2020 г.

Ще видим отново Dubioza на софийското издание на Hills Of Rock: