Pantera започнаха годината на своето голямо завръщане, но два немски музикални фестивала изхвърлиха групата от сметките си след недоволство, произтичащо от миналото предполагаемо расистко поведение на певеца Phil Anselmo.

Обновеният състав, който включва Anselmo, Rex Brown, Zakk Wylde и Charlie Benante, трябваше да свири на Rock Am Ring и Rock Im Park, два немски фестивала-близнаци, които се провеждат през юни, но бяха изключени и от двата.

Групата Pantera няма да свири на Rock Im Park и Rock Am Ring 2023, както беше обявено“, се казва в изявление от фестивалите. „През последните няколко седмици проведохме много интензивни разговори с артисти, наши партньори и вас, феновете на фестивала, продължихме да се справяме заедно с критиките и решихме да премахнем групата от програмата.“

Въпросният инцидент се случи през 2016 г., когато Anselmo свири на годишния трибют Dimebash към покойния китарист на Pantera Dimebag Darrell в Холивуд. Той приключи шоуто, като даде нещо като нацистки поздрав и извика „бяла сила“. Анселмо първо заяви, че това е вътрешна шега за бялото вино, което пиеше зад кулисите, но по-късно сподели видео извинение, изразяващо разкаяние за действията си.

Тук съм, за да отговоря на цялата топлина, която получавам, която напълно заслужавам“, започна той. „Бях на Dimebash и беше изключително късно през нощта. Имаше тежък разговор между мен и онези, които обичат Дайм. И имаше тежки емоции, правеха се шеги зад кулисите, които излизаха на сцената и беше грозно. Беше ненужно.“

И всеки, който познава мен и моята истинска природа, знае, че не вярвам в нищо от това; Не искам да бъда част от никоя група”, продължи той. „Аз съм индивид и се извинявам хиляда процента на всеки, който се обиди от това, което казах, защото вие трябваше да се обидите от това, което казах. И толкова съжалявам и се надявам просто… човече, дай ми още един шанс да… просто ми дай още един шанс. Аз обичам всички ви. И всеки, който ме е срещал, всеки, който ме познава, знае, че обичам всички вас. Наздраве.”

Update: Mind Over Matter, организаторите на концерта на Pantera във Виена (първоначално предвиден за 31 май) обявиха, че той няма да се проведе.

За щастие, българските фенове ще видят реформираните Pantera през май: