Einar Solberg (Leprous) издава днес, 2 юни 2023 г., дебютния си солов албум “16”.

Фронтменът на Leprous Einar Solberg стартира соловата си кариера преди няколко месеца с издаването на новия му солов сингъл “Grotto“. Песента е написана с Magnus Børmark, най-известен като член на норвежката алт-фолк трупа Gåte и включва също Keli Guðjónsson (Agent Fresco) на барабани, Tor Egil Kreken на бас, Raphael Weinroth-Browne (тур-музикант на Leprous) на виолончело и Chris Baum (Bent Knee) на цигулка.

Последваха още песни – “A Beautiful Life“, “Over The Top” и “Home” (feat. Ben Levin). Те са взети от “16“, дебютния солов албум на Solberg, който излиза чрез InsideOut Music днес, 2 юни. Solberg описва 16 като „най-близкото нещо, което някога съм стигал до написването на концептуален албум“.

Нарича се 16, защото тогава започнаха да ми се случват първите наистина, наистина лоши неща в живота“, обяснява той. „От 16 до 19 години имаше много моменти, определящи живота ми, които ми се случиха и това ме промени“, казва той. „Тогава изгубих невинността си и започнах да осъзнавам, че животът е сериозен и могат да се случат лоши неща. Много доста драстични неща се случиха през тези три години. Но този албум не е само за лошите неща. Става въпрос и за някои от моментите, определящи кариерата, като момента, в който започнах да свиря с групата и започнах да намирам общност, към която да принадлежа. Емоционално, аз съм от всичко по малко, така че покрива целия емоционален спектър!

Освен с гореспоменатите музиканти, Solberg си сътрудничи и с Ishahn и Star Of Ash. “16” е миксиран от Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) и мастериран от Robin Schmidt (The 1975, Placebo, The Gaslight Anthem и др.).

“16” е наличен като лимитиран CD digipak, gatefold 180g 2LP + LP-буклет и дигитално. Поръчайте тук.

Слушайте “16” тук:

Einar Solberg: 16

1.16 (feat. Raphael Weinroth-Browne)
2. Remember Me
3. A Beautiful Life
4. Where All The Twigs Broke (feat. Star Of Ash)
5. Metacognitive (feat. Raphael Weinroth-Browne)
6. Home (feat. Ben Levin)
7. Blue Light (feat. Asger Mygind)
8. Grotto (feat. Magnus Børmark)
9. Splitting The Soul (feat. Ihsahn)
10. Over The Top
11. The Glass Is Empty (feat. Tóti Guðnason)