„Голямото рок междучасие“ стартира шумно в ефира на БНТ1. Уникалният формат, без аналог в Европа, даде първата телевизионна изява на 22 училищни групи от цялата страна в сряда вечерта. Бандите впечатлиха с емоционалност, хъс и отличен вкус за рок и метъл музика.

Първия епизод на риалити формата вече даде заявка за оспорвана надпревара не само в ефира на БНТ1, но и в социалните мрежи. Паралелно с телевизионното излъчване, „Голямото рок междучасие“ се превърна в често коментирана тема и  предизвика  силен интерес сред рок феновете. Голяма част от бандите вече имат твърди застъпници във Фейсбук, на които могат да разчитат за подкрепа в следващите шест седмици.

В началото на музикалното шоу създателят на конкурса Димитър Кърнев, разказа, че професионалният му път е започнал именно от ученическа група, а първата му сцена е била класната стая. Бандата му носела името на неговото училище, вдъхновен от историята на Джон Ленън.

„Опитвам се да дам шанс на младите музиканти и искам да предам опита си. Правя го, за да спестя 20 години на тези деца, които ми бяха нужни на мен, за да усвоя занаята.“ – сподели още Митко Кърнев.

theleftiesВ първия епизод на риалити формата зрителите видяха кастинга на одобрените банди, които се представиха със своя авторска песен и кавър версия на чуждо парче. Селекционната комисия бе поставена пред трудния избор да предостави шанс за финала на 10 групи. В крайната сметка „мъжете в черно“ Димитър Кърнев, Ивайло Нойзи Цветков, Васил Върбанов, Ерсин Мустафов и Георги Георгиев дадоха зелена светлина на 13 училищни банди. В битката за първото място снощи влязоха  Rockids (Благоевград), Bloodrush (Добрич), The Lefties (Шумен), Анекдот (Русе), Yo&The Boys (Видин), Different Highway (Хасково), The Roost (София), Ignore The Hate (Шумен), Axez (Варна), From The Ashes (Ямбол), Panic Station (Пловдив), Hivemat (София) и Допамин (Велико Търново).

Най-младите участници са от седемчленната група Rockids, като двама от тях са на 10 години. Видинската банда Yo&The Boys се отличи с уникален стил, преплитащ вкусовите предпочитания на всеки един от членовете й. Оказа се обаче, че нямат барабанист, затова използваха националния ефир на обществената медия, за да попълнят вакантното място. С изявено дамско присъствие впечатлиха от  The Roost (в превод „Кокошарник“). Единствената ученическа рок банда в Ямбол – From The Ashes – също продължи напред.

theroost

„За разлика от други подобни музикални формати, хубавото на това шоу е, че нито на селекционната комисия, нито на участниците се налага да се правят на телевизионни клоуни, защото ние наистина харесваме една и съща музика.“ – каза журналистът Васил Върбанов.

Водещите на шоуто Миленита и Дидо, освен, че раздаваха извинителни бележки на участниците, обявиха и внушителната награда за победителя – музикално оборудване, сингъл и видеоклип към него.
Избраните тринадесет училищни групи вече получиха първата си задача – да подготвят кавър версия на класическа българска песен по техен избор. Дали са се справили с музикалното предизвикателство, зрителите ще видят следващата сряда от 21:00 часа.

Тук можете да гледате първи епизод:

http://imedia.bnt.bg/predavanyia/golyamoto-rock-mezhduchasie/golyamoto-rok-mezhduchasie-2

Следващите епизоди на „Голямото рок междучасие“ – всяка сряда от 21:00 часа по БНТ1!