Норвежките метъл авангардисти Enslaved ще издадат своя 16-ти студиен албум, “Heimdal”, на 3 март 2023 г. чрез Nuclear Blast Records. Емоционално видео към новия сингъл, озаглавен “Congelia“, може да видите по-долу.

Ivar Bjørnson и Grutle Kjellson коментират: „Доста странно е, но и страхотно, че сега говорим за издаването на нашия 16-ти албум; да, нашия 16-ти дългосвирещ албум. Ако броите престоя ни в кратко просъществувалата Phobia, ние свирим заедно не по-малко от 32 години!

През всичките тези години скандинавската митология е била нашата пъпна връв към царствата на мистицизма и философията и нашата врата към царствата на дълбоката психология и езотеричните светове отвъд. Един от най-завладяващите герои на нашата митология е Хеймдал и той се спотайва в съзнанието ни като енигма вече три десетилетия. Първата му поява беше в песен, наречена „Heimdallr“ на нашето демо „Yggdrasill“ през 1992 г. и той имаше както второстепенни, така и по-значими роли в нашата лирична вселена през годините.

Този ​​път решихме да посветим цяла работа на този най-енигматичен герой и най-богат от архетипи – ние ви даваме „Heimdal“. Стигнахме по-дълбоко и проучихме по-задълбочено – миналото, настоящето и бъдещето звучат на групата се събира в песни, родени от чисто вдъхновение – това е общата сила на сплотена група от приятели и музиканти.

Вижте новото видео “Congelia” тук:

„Heimdal“ е продуциран от Ivar Bjørnson, Iver Sandøy и Grutle Kjellson. Смесването е на Jens Bogren от Fascination Street Studios, а финалната обработка – от Tony Lindgren. Концепцията и текстовете за “Heimdal” са, както винаги, разработени от Ivar Bjørnson и Grutle Kjellson в тандем.

Албумът е записан основно в Solslottet Studios в Берген, което е собственост на Iver Sandøy. Solslottet е сателит на добре познатото Duper Studios, където барабаните са записани и проектирани от самия Iver, с помощта на Vegard Lemme. Основните китари, бас, пиана, органи и вокали също са записани в Solslottet. Arve “Ice Dale” Isdal записва своите китарни сола в собственото си Earshot & Conclave Studios. Последните щрихи и няколко експериментални идеи са добавени в хотел Overlook с помощта на мобилното студио на Solslottet. Цялата музика за “Heimdal” е написана студиото на Ivar Bjørnson Crow’s Nest.

EnslavedHeimdal“:

01. Behind The Mirror
02. Congelia
03. Forest Dweller
04. Kingdom
05. The Eternal Sea
06. Caravans To The Outer Worlds
07. Gangandi (bonus track)
08. Heimdal

Enslaved са:
Ivar Bjørnson – китара
Grutle Kjellson – вокал
Arve “Ice Dale” Isdal – китара
Håkon Vinje – клавишни, чисти вокали
Iver Sandøy – ударни