Почти две години след издаването на осмия си студиен албум „Omega“, холандската банда Epica се завръща с ЕР „The Alchemy Project”. 

Тази нова творба обаче, носи малко по-различно чувство от това, на което сме свикнали и сме чували досега. „The Alchemy Project” е проект, включващ много изпълнители и  изследва нови, недокосвани до момента граници от страна на Epica. ЕР-то се състои от общо седем парчета с участието на Fleshgod Apocalypse, бившата вокалистка на Delain, Charlotte Wessels, Tommy Karevik от  Kamelot и още много други.

The Alchemy Project” не е просто създаване на още един силен запис от Epica, както споделя Mark Jansen: “Идеята зад тази концепция е сътрудничество. В днешно време, с целия този хаос и предизвикателства, ние като човечество трябва да работим заедно, за да създадем един по-хубав свят, който да блесне с нова светлина. Всичко е свързано и когато част от човечеството страда, страдаме всички.“

Първото парче от ЕР-то е озаглавено „The Great Tribulation”, в него участват италианците от Fleshgod Apocalypse. Започваща в типичен за Epica стил, Simone Simons още в началото ни залива с огромния си вокален талант. Секунди след това включва и тежък метъл риф, който придава на творбата още повече загадъчност и дълбочина. Fleshgod внасят по-различна светлина от тази, на която сме свикнали, но същевременно композицията ни връща към корените и старото, симфонично звучене на  Epica,  с което ни грабнаха още от началото на съществуването си като банда.

Wake The World” е следващото парче, то включва Tommy Karevik от пауър бандата Kamelot и Phil Lanzon от Uriah Heep. Още един заразителен риф ни завлича в дълбините още от старта, последван от прогресив клавири, които много напомнят творбите на Ayreon. Със сигурност много фенове са очаквали малко по-пауър влияние чисто композиционно, но въпреки това красивите вокали на Tommy правят песента интересна от начало до край.

Sirens – Of Blood And Water” със сигурност е колаборацията, която всички чакаха с най-голямо нетърпение. Simone, Charlotte Wessels (ex- Delain) и датчанката Myrkur ни въвличат в симфонично вълшебство, комбинацията от тези хармонизиращи вокали наистина ни оставя без дъх. И трите дами имат свой, различен подход към изпълнението, а видеоклипът, който също бе издаден днес, някак носи същото усещане като хорър класиката Suspiria.

Henri Sattler от God Dethroned и Sven De Clauwe от Aborted определено ни поднасят най-тежката песен в „The Alchemy Project” – „Human Devastation”, а „The Miner”, в която си колаборират музиканти от Insomnium, Powerwolf и Niilo Sevänen е парче, в което въпреки че не можем да отречем музикалния талант, все пак e по-слабо в сравнение с останалите от ЕР-то.

The Alchemy Project” има и слаби и силни страни. Започващ силно с „The Great Tribulation“ и „The Final Lullaby“, песните нататък стават малко по-хаотични и по-малко въздействащи. В никакъв случай не можем да отречем музикалното и вокалното майсторство на Epica, както и на тринайсетте сътрудника в проекта, но дали ще се задържат като творби и ще бъдат сред любимците на феновете, само времето ще покаже.

Epica “Тhe Alchemy Project“: 

1. The Great Tribulation (feat. Fleshgod Apocalypse)
2. Wake The World (feat. Phil Lanzon of Uriah Heep & Tommy Karevik of Kamelot)
3. The Final Lullaby (feat. Shining)
4. Sirens – Of Blood And Water (feat. Charlotte Wessels (ex-Delain) & Myrkur)
5. Death Is Not The End (feat. Frank Schiphorst of MaYan & Björn “Speed” Strid of Soilwork)
6. Human Devastation (feat. Henri Sattler of God Dethroned & Sven de Caluwé of Aborted)
7. The Miner (feat. Asim Searah of Damnation Plan, Niilo Sevänen of Insomnium & Roel van Helden of Powerwolf)

Преглед на мнение
Epica “Тhe Alchemy Project“
Предишна статияThe Dead Daisies с ново видео, вижте “Born To Fly”
Следваща статияKamelot feat. Alissa White-Gluz & Elize Ryd – Sacrimony
epica-se-zavrnaha-s-er-to-the-alchemy-project„The Alchemy Project” има и слаби и силни страни. В никакъв случай не можем да отречем музикалното и вокалното майсторство на Epica, както и на тринайсетте сътрудника в проекта, но дали ще се задържат като творби и ще бъдат сред любимците на феновете, само времето ще покаже.