Eric Clapton издаде нова песен, “Moon River“, с участието на Jeff Beck.

Песента е записана малко преди смъртта на Beck през януари. „Moon River“, която е достъпна в дигитален вид днес, ще бъде издаден и на винил с двойна A-страна, наречен „How Could We Know“ на 14 юли. Вече е достъпен за предварителна поръчка тук.

Оригиналната версия е изпята от Audrey Hepburn във филма “Закуска в Тифани” от 1961 г., който печели Оскар за най-добра оригинална песен. Музиката е написана от Henry Mancini и възстановява кариерата на текстописеца Johnny Mercer. Тя е била изпълнявана от редица изпълнители през годините, включително Rod Stewart и R.E.M, и е включен в множество филми, включително Born on the Fourth of July и Fletch.

Можете да гледате анимационното видео „Moon River“, режисирано от Nevil Bernard, по-долу.

Съвместната история на Clapton и Beck датира от 1965 г., когато Beck е назначен да замени Clapton в Yardbirds. Clapton каза, че веднага осъзнал, че неговият наследник е истинска находка.

Преди това Beck е бил „в група, наречена Tridents, група с много нисък профил“, каза Clapton в интервю от 2023 г. „Силна и известна в района, но се промъкнах и ги видях, и си помислих, че ако размисля, няма да мога да се върна, защото този човек имаше каквото трябва. Мислех, че ще не се примирявам с това.”

Clapton и Beck понякога споделяха сцени през годините и Clapton отбеляза, че вижда как Beck става все по-добър с времето. „Той непрекъснато се придвижваше с една степен нагоре през цялото време всяка година“, добави той. „И финесът в дясната му ръка и независимостта между пръстите бяха толкова феноменални. Никога не съм виждал нещо подобно.

Планирано е Clapton да ръководи два трибют концерта за Beck на 22-23 май в Royal Albert Hall в Лондон. Гост звездите са впечатляващи: Ronnie Wood, Joe Perry, Rod Stewart, Billy Gibbons, Derek Trucks, Gary Clark Jr., Imelda May, Johnny Depp и др.

Vinyl Credits:

SIDE A
Eric Clapton and Jeff Beck – “Moon River”
Eric Clapton – Guitar & Vocals
Jeff Beck – Electric Guitar

SIDE A
Eric Clapton feat. Judith Hill, Simon Climie & Daniel Santiago – “How Could We Know”
Eric Clapton – Acoustic Guitar
Daniel Santiago – Acoustic Guitar
Judith Hill – Vocals
Simon Climie – Vocals