Eric Clapton издава (предимно) акустичния албум “The Lady in the Balcony: Lockdown Sessions” през ноември. Наборът от 17 песни включва класики на Clapton, кавъри на две мелодии на Fleetwood Mac от ерата на Peter Green и няколко блус стандарта.

По-рано тази година Eric Clapton беше принуден да отмени два планирани концерта в лондонската Royal Albert Hall поради продължаващото въздействие на Covid-19.

Все пак той намери начин да даде нещо за своите фенове, като събра с групата си – басиста и бек вокалист Nathan East, барабаниста Steve Gadd и клавириста Chris Stainton – в Cowdray House в Западен Съсекс, Англия, за първоначално замисленото “нещо като продължение” на хитовия “MTV Unplugged” от 1992 г.

Албумът “The Lady in the Balcony: Lockdown Sessions“, наистина продължава линията на “Unplugged”, с версии на класики на Clapton като “Tears in Heaven“, “Layla” и “Nobody Knows You When You Down and Out”. Албумът далеч не е рязка промяна, той включва кавъри на класиките на Fleetwood Mac от ерата на Peter Green “Black Magic Woman” и “Man of the World“, плюс версии на блус стандарти като “Rock Me Baby” и оригинали като “Bad Boy“. Clapton свири на електрическа китара в три от 17-те песни на записа.

The Lady in the Balcony: Lockdown Sessions” излиза на 12 ноември чрез Mercury Studios, албумът е продуциран от Russ Titelman и ще бъде издаден дигитално и в различни физически формати като концертен албум, докато придружаващият го филм – който може да се похвали със същия списък с песни – ще бъде пуснат на DVD и Blu-ray.

Black Magic Woman” е композиция на Peter Green, издадена през 1969-та в албумите “English Rose” (в САЩ) и “The Pious Bird of Good Omen” (във Великобритания), но е значително по-известна във версията на Carlos Santana от 1970-та. Чуйте песента и вижте видеото на великия Eric Clapton тук:

Eric Clapton: The Lady in the Balcony: Lockdown Sessions

 1. Nobody Knows You When You’re Down And Out
 2. Golden Ring 
 3. Black Magic Woman  
 4. Man of the World 
 5. Kerry
 6. After Midnight 
 7. Bell Bottom Blues  
 8. Key to the Highway 
 9. River of Tears 
 10. Rock Me Baby
 11. Believe in Life
 12. Going Down Slow 
 13. Layla            
 14. Tears in Heaven 
 15. Long Distance Call 
 16. Bad Boy 
 17. Got My Mojo Working