След като постави Каварна на световната рок карта, Кметъла е на път да го постигне и за град Варна. Новият фестивал Varna Mega Rock, организиран от Цонко Цонев с подкрепата на Община Варна, предизвиква значителен интерес в чужбина.

Първото издание на фестивала ще се проведе през август на Пристанище Варна. Сцената ще е изградена точно до морето и гледката ще е впечатляваща!

Варна има нужда от такъв фестивал. Общината ще го подкрепи логистично, защото вярвам, че това събитие ще утвърди имиджа на морската столица като фестивален град. Надявам се събитието да привлече много фенове на рока и да се превърне в традиция.

Иван Портних, Кмет на Варна

Кога: 17-19 август 2018

Къде: Морска гара, Варна

Кой: 17 август: Boomerang, Headmaster, Mister Hard, Hades

   18 август: Glenn Hughes с Б.Т.Р., Kamelot, Кикимора и Krossfire

   19 август: Nightwish, Apocalyptica, Конкурент и Bendida

Цена: 90 лв (ще се повиши до 120) на касите на eTicketsMall и Eventim.bg.

Връзкиhttp://varnamegarock.com/

https://www.facebook.com/VarnaMegaRock/

Nightwish

Нека бъдем честни: не са нужни никакви преувеличени думи, за да се представи тази изключителна група пред света, защото те са безспорните пионери на симфоничния метъл и иконите на цял един жанр. Тяхната виртуозност е ненадминато съвършенство, вдъхновението им е истинска страст! Nightwish наистина знаят как да завладеят и очароват за секунди. От началото на своята кариера, започнала през една лятна нощ на юли 1996 г., те са олицетворение на най-взискателното музикално изкуство и иновативни звукови преживявания. Докато творецът Tuomas Holopainen е седял около лагерния огън с приятели на малък остров в средата на спокойното езеро Пюхяяарви и импровизирал, вероятно не е предполагал къде ще го отведе това пътуване.

 

Glenn Hughes & Б.Т.Р.

Рок легендата Glenn Hughes ще бъде втория хедлайнер на големия рок фестивал Varna Mega Rock. Той е басист, вокалист и композитор. Името се свързва с емблеми в рок музика като Deep Purple,  Black Sabbath и др. Работил е заедно с Гери Мур,Тони Айоми и други легендарни музиканти. 66-годишният британец ще забие заедно с българската  група БТР на 18 август. Б.Т.Р. е българска рок група. До средата на 90-те години свирят хеви метал, а по-късно преминават към хард рока. Реално стилът е мелъди радиофоничен рок, със препратки към хард и хеви рока. В Америка има AOR, това е българският му вариант.

Kamelot

Kamelot е американска пауър/прогресив метъл група от Тампа,Флорида, сформирана от Томас Йънгблъд и Ричард Уорнър през 1991 година. Норвежкия вокалист Рой Кан се присъединява за албума Siege Perilious и пише песните заедно с Йънгблъд до момента на неговото напускане през април 2011 година. На 22 юни 2012 Йънгблъд обявява на техния уебсайт, че новият им вокалист е шведския певец Томи Каревик, който се изявява в албума им Silverthorn като вокалист.

Apocalyptica

Apocalyptica е финландска чело метъл група, в нея участват виолончелисти и от 2005 година барабанист. Трима от виолончелистите са завършили Сибелиус Академи в Хелзинки, Финландия. Музиката им съдържа елементи от класическа музика, нео-класически метъл, траш метъл и симфоничен метъл.

Конкурент

Конкурент е българска рок група създадена през 1986 г. от Емил Анчев. Тази година групата  празнува 30 години на сцена и издава нов албум.

Krossfire

Krossfire са създадени през 2001 от Георги Дриев – китара, Георги Кушев – китара, Спас Марков – ударни. Няколко човека минават през групата, но не след дълго напускат. Решени да продължат напред Жоро, Спас и Гого успяват да привлекат Захари Шиникчиев зад микрофона и Никола Иванов – китара. Георги Дриев поема баса и така се формира една стабилна формация, която ще бъде заедно няколко години. И името вече е различно – “Krossfire”.

Bendida

Bendida е симфонична метъл група основана в София през 2008 г. Членовете на групата получават вдъхновението си от фентъзи истории и древната тракийска митология. Това до голяма степен се е отразило и в текстовете на техните песни.

Кикимора

Един от най – известните български музиканти зад граница Николо Коцев създава  рок групата „Кикимора“ през 2011 година.