Има ли нещо по-добро от нов албум на Foals? Да, два нови албума на Foals!

Развитието на Foals е забележително. Започват, свирейки по домашни партита в родния си град Оксфорд и след като бързо набират популярност и се радват на редица успехи, стават и хедлайнери на някои от най-известните фестивали в Европа. Foals спечелиха признанието на критиците (с награди от NME и Q Award, плюс номинации за Mercury Prize, Ivor Novello и BRIT Award) и хиляди верни фенове (1.7 милиона продажби на четвъртия им албум, отличен със златен сертификат и над половин милион слушания в Spotify). Докато голяма част от съвременниците им стоят на страна, Foals продължават да изкачват върхове с широки крачки.

След повече от десетилетие на сцена, Foals не изневеряват на любовта си към различното и това си личи от новия им албум, който със сигурност е най-смелият и амбициозен проект, с който бандата се е захващала досега. Очакваме не един, а два удивителни нови записа под името “Everything Not Saved Will Be Lost“. Първата част на албума (“Part 1”) ще излезе на 8-ми март, a “Part 2” очакваме през есента на 2019-та година. 

„Те са двете страни на един и същ медальон”, споделя вокалистът на бандата Yannis Philippakis. „Двете части на албума могат да бъдат слушани и оценявани отделно, но в основата си, те са едно цяло”

Двете части са дълбоко свързани, но всяка притежава собствена индивидуалност. “Everything Not Saved Will Be Lost“ е най-въздействащият и цялостен проект, върху който Foals – Yannis Philippakis (вокал), Jimmy Smith (китара), Jack Bevan (барабани) и Edwin Congreave (клавири), са работили досега.

Стремящи се да прекъснат традиционната структура на поп песента, която чувстваха, че става все по-ограничена, 20-те песни в албума надминават очакванията. В някои от записите улавяме лек прогресивен оттенък, и 10-минутната мярка е надмината. Атмосферичните сегменти в “Everything Not Saved Will Be Lost“ остават спомен за изживяване, което липсва в една обикновена колекция от записи. Известната способност на бандата да използва умело безмилостния си звук с ударна сила, също търпи развитие и резултатите са помитащи.

Водещият сингъл в албума ”Exits” разказва за дезориентирания свят, чийто контури Philippakis умело описва с гласа си. Песента е свежо допълнение към списъка с любими парчета на Foals, но и предупреждение, носещо емоцията на дългоочаквания албум. 

„Това че света не е обитаем, по начина по който е бил преди, е факт”, казва Yannis. „Изправяме се всеки ден пред рисковете, непредсказуемоста и чувството, че сме претоварени от тежестта на проблемите. Къде е изходът? И каква е целта на отговора, който един човек може да получи?”

“Exits” е показател за това какво можем да очакваме от “Everything Not Saved Will Be Lost“. Заглавието е предупреждение, че всичко – от най-малкия мимолетен момент на вдъхновение до биологичното разнообразие на планетата – може да бъде под заплаха от безвъзвратно изтриване.

С ясно изявената тема в албума Foals отразяват проблемите в обществото, провокирани от настоящия нестабилен културен климат. Параноята от държавния надзор, ли? Страхът от сриването на заобикалящата ни среда? В този апокалиптичен албум, бандата говори за тези и други проблеми, касаещи цялото ни общество.

В песента ”In Degrees” бандата ни отнася в паралелна реалност, в която способноста на хората да комуникират помежду си липсва. Апелът на Foals, може би, е запечатан най-ясно в записа “Syrups” и в опустошителната затваряща двойка парчета от ”Part 1” – ”Sunday” и ”I’m Done With The World (& It’s Done With Me)”. 

„Текстовете ни са в резонанс с това което се случва в света в момента.”, казва обобщено Yannis. „Чудя се, какъв е смисълът в това да си музикант днес, ако не можеш да се ангажираш поне с някои от тези проблеми.”

Приключението около новия албум започва, когато “What Went Down” ерата приключва. Бандата се разделя с басиста си Walter Gervers, по взаимно съгласие, след участието им на фестивала Festival Paredes de Coura в Португалия през август 2017-та година. Foals са изправени пред предизвикателство и усещат, че трудно ще намерят заместник на Walter. Промяната води до момент на реорганизация, напасване и в крайна сметка подмладяване.

След като си правят кратка почивка, Foals се събират с Yannis, за да работят по нов материал, като заедно с Edwin покриват и бас частите. Бандата започва да пише музиката си в репетиционната, преди да минат към следващата стъпка – записите в 123 Studios, Peckham, където си партнират с музикалния инженер Brett Shaw. След като развиват всяка една нова идея до край, групата успешно затваря работния цикъл около новия албум. 

”Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1” е наличен за предварителна поръчка, заедно с песента ”Exits”, която ще можете директно да свалите в дигитален формат след заявена поръчка. Феновете, които закупят предварително “Part 1” от сайта на групата, ще имат възможност да се снабдят и с билети на предварителна продажба, за обявените концертни дати във Великобритания и Европа, детайли за които ще обявим скоро.

Foals също обявиха турнето си в Северна Америка, което ще се състои през пролетта. Бандата влезе и в програмата на редица големи летни фестивали във Великобритания и Европа. За подробности, може да посетите официалния сайт на Foals: http://www.foals.co.uk/

Албумът “Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1” на Foals ще бъде на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Вече можем да чуем първи сингъл, песента “Exits“. Във видеото участват Isaac Hempstead Wright (Bran Stark от Game of Thrones) и френската актриса Christa Théret:

Everything Not Saved Will Be Lost — Part 1 Tracklist:
01. Moonlight
02. Exits
03. White Onions
04. In Degrees
05. Syrups
06. On the Luna
07. Cafe D’Athens
08. Surf Pt.1
09. Sunday
10. I’m Done With The World (& It’s Done With Me)

Foals 2019 Tour Dates:
03/16 – Mexico City, MX @ Vive Latino
03/18 – Vancouver, BC @ Orpheum Theater
03/19 – Portland, OR @ Roseland Theater
03/20 – Seattle, WA @ Paramount Theatre
03/22 – Oakland, CA @ Fox Theater
03/23 – San Diego, CA @ The Observatory
03/24 – Los Angeles, CA @ Shrine Auditorium
03/27 – Las Vegas, NV @ Brooklyn Bowl
03/30 – Buenos Aires, AR @ Lollapalooza Argentina
03/31 – Santiago, CL @ Lollapalooza Chile
04/02 – Santiago, CL @ Teatro La Cupula
04/05 – Sao Paulo, BR @ Lollapalooza Brasil
04/13 – Brooklyn, NY @ Brooklyn Steel
04/16 – Washington, DC @ 9:30 Club
04/19 – Boston, MA @ House of Blues
04/20 – Philadelphia, PA @ The Fillmore
04/22 – Toronto, ON @ Rebel
04/24 – St. Louis, MO @ The Pageant
04/27 – Chicago, IL @ Riviera Theatre
04/28 – Milwaukee, WI @ The Rave
04/30 – Minneapolis, MN @ First Avenue
05/03-05 – Atlanta, GA @ Shaky Knees Festival
05/12 – Brussels, BE @ Ancienne Belgique
05/13 – Paris, FR @ Bataclan
05/15 – Lausanne, CH @ Les Docks
05/16 – Milan, IT @ Fabrique
05/17 – Luxembourg, LU @ Den Atelier
05/19 – Amsterdam, NL @ Paradiso
05/20 – Berlin, DE @ Huxleys
05/24 – Newcastle, UK @ This is Tomorrow
06/05 – Hamburg, DE @ Grosse Freiheit
06/06 – Aarhus, DK @ NorthSide Festival
06/07-09 – Nurburg, DE @ Rock am Ring
06/07-09 – Nuremberg, DE @ Rock im Park
06/11 – Manchester, UK @ O2 Victoria Warehouse
06/14 – Tunbridge Wells, UK @ Bedgebury Pinetum
06/15 – Birmingham, UK @ Digbeth Arena
06/18 – Glasgow, UK @ SWG3 Galvanizers Yard
06/20 – Thetford, UK @ Thetford Forest
06/21 – London, UK @ Alexandra Palace
06/24-26 – Zagreb, CR @ Inmusic Festival
06/26 – Bournemouth, UK @ International Centre
07/02 – Dublin, IE @ Trinity College
07/05 – Barcelona, ES @ Festival Cruilla
07/05-07 – Ewijk, NL @ Down the Rabbit Hole
07/26-28 – Benidorm, ES @ Low Festival
08/01-03 – Lustenau, AT @ Szene Open Air