Падат последните листчета от календара за 2022-рa, значи е време за традиционния за RockTheNight поглед към изминалата година.

Не гледайте на това като на класация, просто си припомнете колко хубава музика се появи през годината, ако сте пропуснали нещо – задължително го прибавете в колекцията си, споделете го с приятелите си, но най-важното – наслаждавайте се!

(Посетете и следните страници, за да си припомните музиката на 2021-ва, 2020-та, 2019-та, 2018-та и 2017-та.

Албум на годината: Arctic Monkeys “The Car”

Английската група се завърна с приключенски, силно оркестриран албум, пълен със загадъчни песни за любов, копнеж и съмнение. За да се убедите в това, което Alex Turner се опитва да ви каже в този албум, трябва малко да се полутате. “The Car“, седмият им студиен албум, е изпълнен с непоследователни, на моменти губещи се мисли, които обаче Turner умело поддържа с енигматични вокални линии и оркестър, който сякаш навит като играчка с пружинен механизъм, е готов да се включи във всеки един момент. Както и с предшественика си, колкото повече време прекарвате в лабиринтa, наречен “The Car“, толкова по-ясен става сюжетът му: албум за любов, копнежи и съмнения, а заровената дълбоко идея, държаща стените на този лабиринта е, че най-простите неща са и най-трудни за откриване.

Песен на годината: Muse “Won’t Stand Down”

Won’t Stand Down“, която бе и първият сингъл от “Will of the People“, се отличава с редуването на мощния бас на Wolstenholme в куплетите с тежки китарни рифове в припева. За пицикато частите в куплетите Bellamy използва уникалния инструмент GuitarViol, чието звучене той оприличава на това на виолончело. За да предостави контекст, групата сподели внимателно формулирано изявление: „Will of the People“ “е повлиян от нарастващата несигурност и нестабилност в света“, пишат те. „Пандемия, нови войни в Европа, масови протести и бунтове, опит за въстание, колебание на западната демокрация, нарастващ авторитаризъм, горски пожари и природни бедствия и дестабилизирането на глобалния ред – всичко това формира „Will of the People“. Това беше тревожно и страшно време за всички нас, тъй като Западната империя и природният свят, които ни крепят толкова дълго, са наистина застрашени. Този албум е лична навигация през тези страхове и подготовка за това, което следва.”

Видео на годината: Rammstein: “Adieu

Немските индъстриъл легенди Rammstein издадоха новия си албум “Zeit” на 29 април. В средата на ноември групата пусна няколко тийзъра, които подсказваха, че ни очаква ефектно видео. Но грандиозният проект надмина всички очаквания – гледайте още веднъж “Adieu” тук:

Изненада на годината: завръщането на Pantera!

Pantera е без съмнение една от най-великите метъл групи на всички времена. Безкомпромисният квартет с вокалист Philip Anselmo, китарист Dimebag Darrell, неговия брат, барабаниста Vinnie Paul и басиста Rex Brown, бързо се издига до огромен световен успех през 90-те години на миналия век с множество златни и платинени албуми, разпродадени турнета, брутални изпълнения на живо и четири номинации за Grammy®. През тази година беше потвърдено, че оцелелите членове на Pantera Philip Anselmo (вокали) и Rex Brown (бас) ще се обединят с китариста Zakk Wylde (Ozzy Osbourne, Black Label Society) и барабаниста Charlie Benante (Anthrax) за световно турне под флага на Pantera. Според Billboard съставът е получил зелена светлина от именията на основателите на групата, барабаниста Vincent “Vinnie Paul” Abbott и китариста “Dimebag” Darrell Abbott, както и Brown, който миналата година каза, че Wylde няма да прави турне с Pantera, ако се случи повторно събиране.

И това не е всичко – Каубоите от ада стартират европейското си турне с дата в България!