Изнизват се последните дни на 2021-ва, значи е време за традиционния за RockTheNight поглед към изминалата година.

Не гледайте на това като на класация, просто си припомнете колко хубава музика се появи през годината, ако сте пропуснали нещо – задължително го прибавете в колекцията си, споделете го с приятелите си, но най-важното – наслаждавайте се!

Албум на годината: Gojira – Fortitude

Fortitude“ е колекция от песни, призоваващи човечеството да си представи нов свят. Той продължава дългогодишната традиция на Gojira да използва музиката си като средство за екологичен активизъм с песни като „Amazonia“ и „The Chant“, но и да подтикват слушателите да предприемат действия. Албумът е огромна крачка напред и в музикално отношение, според Stereogum “Gojira са една от най-важните ъндърграунд метъл институции през този век.” 


Видео на годината: Royal Blood – Typhoons

След два албума №1 в Обединеното кралство, 2 милиона продажби на албуми и множество международни признания, може би сте си помислили, че знаете какво да очаквате от Royal Blood. Смесвайки огнени рок рифове и танцувални ритми в новия албум, те ни подариха нещо свежо, неочаквано и все пак напълно в унисон с това, с което си изковаха репутацията. „Някак се сблъскахме с този звук и веднага стана отново забавно да свирим“, спомня си Kerr. „Именно това предизвика създаването на новия албум, преследването на това усещане. Странно е обаче – ако се върнете към „Figure it Out“, той някак съдържа ембриона на този албум. Разбрахме, че не трябва да унищожаваме напълно онова, което сме създали досега; просто трябваше да го пресъздадем и малко да го променим. На хартия това е малко преоткриване. Но когато го чуете, звучи толкова свежо“.


Песен на годината: Mastodon – Teadrinker

Има нещо закачливо, но и нещо много тъжно в тази песен. Тя подчертава умението на Mastodon да създават дълбочина и динамика в композициите си. Тя носи танцувално настроение, но е обвита в тъга, въпреки игривия риф на китарата. Brann Dailor и Troy Sanders си поделят вокалите, разкривайки емоционално цунами с всяка изминала реплика.


Изненада на годината: завръщането на Porcupine Tree

Номинираните за Grammy Porcupine Tree обявиха “Closure / Continnuation” – албум, който е бил в процес на създаване цели 12 години. “Harridan” и няколко от другите нови песни са били в процес на композиране още след излизането на “The Incident”. Първоначално те са запазени в бавно разрастваща се папка на компютърен диск, наречена PT2012, по-късно преименувана PT2015, PT2018, и т.н.“. “Closure / Continnuation” ще бъде издаден на 24 юни 2022-ра от Music for Nations/Megaforce Records.


Пробив на годината: Måneskin

Изключителният възход на италианските глем рокери Måneskin е доказателство за нов вид кариерна траектория за рок звездите. На теория нито една от тези индивидуални моменти в кариерата не би предполагал дълголетие за рок група: появяване в The X Factor; участие в Евровизия; кавър на песен на половин век, който става вайръл в TikTok. Сам по себе си, всеки от тези елементи може драстично да съкрати срока на годност на една музикалната кариера, тъй като обикновено се разглеждат като несериозни краткосрочни печалби, които поставят под въпрос под дългосрочните перспективи за сериозна група. И все пак всичко това, кумулативно, помогна за превръщането на Måneskin в един от най-големите пробиви за рок изпълнители през последните години и им позволи да прескочат удобно предопределения статус на one-hit-wonder. Бяха поканени да откриват за The Rolling Stones през ноември, озвучиха реклама на Pepsi, разпродадоха цялото европейско турне, предвидено за пролетта на 2022-ра за минути – какво следва за тях? Можем само да предполагаме, но дори само привличането на повече рок банди да разчупят блудкавата Евровизия ще бъде достатъчен принос.