Като се има предвид, че феноменалният шести албум на Leprous, “Pitfalls“, излезе през октомври 2019 г., това може да изглежда като особено бърз обрат, да се завърнат толкова скоро с “Aphelion“. И все пак норвежкият симфоничен/арт рок квинтет винаги е работил всеотдайно и с бързи темпове; това беше особено вярно през последната година, тъй като глобалната пандемия им даде допълнително време да работят по следващите си студийни записи. За щастие, тези предизвикателни, но все пак случайни обстоятелства не навредиха на качеството на албума.

Esa Holopainen, китаристът на Amorphis, издаде през май първи албум на своя проект Silver Lake. С разнообразни стилове, вариращи от Dire Straits-вайб до някои тежки, меланхолични и дори поп парчета, 9-те песни очевидно се нуждаят от силни вокални изпълнения. Затова Esa пита няколко негови приятели и любими певци, които се присъединиха към него от домашните си студия и работиха по тези 9 нови парчета, които ще бъдат представени в Silver Lake By Esa Holopainen.

Skillet се подготвят за издаването на новия си албум и за следващото турне. Фронтменът John Cooper коментира: „Остаряваме, децата ни остаряват и светът се разпада, така че има част от мен, която е като „Наистина ли искаш да се върнеш на пътя в разгара на пандемия?’ Искаме ли да продължим този бизнес? „Да, случват се много луди неща, но аз не съм свършил.“ “

Осмият студиен албум на Volbeat „Servant Of The Mind“ излезе в началото на декември чрез Republic Records. Вокалистът/китаристът Michael Poulsen коментира този нов запис: „Написах целия албум за три месеца. Бях на добро място и в настроение, докато бях вкъщи и имах малка аудитория – себе си… В него има много от еблематичния звук на Volbeat. Ако се върнете към първия запис и го сравните с това, което сме сега, можете да чуете как групата е развила своя стил, като същевременно запазила звука си“.

Измина десетилетие от последния албум на Limp Bizkit, “Gold Cobra“. За всички тези години те издадоха само няколко сингъла – „Lightz (City of Angels)“, „Ready to Go“ и „Endless Slaughter“. Изненадващо през те пуснаха новата си песен “Dad Vibes“, след като станаха вайръл по-рано тази година, като певецът Fred Durst дебютира с новия си имидж на Lollapalooza. Не закъсня, разбира се и новият албум с обобщаващото заглавие „Limp Bizkit Still Sucks“.

Основателят и главен текстописец на Arch Enemy Michael Amott коментира: „Чакай… какво? Наистина ли са минали четири години, откакто за последно пуснахме нова музика на Arch Enemy? Времето лети…особено когато обиколиш света за няколко години, решиш да си вземеш малко почивка… и след това всички бяхме засегнати от шибаната глобална пандемия! Всички преминахме през тежки времена през последните няколко години и е красиво да видим как всичко се връща сега. Това е много подходящ момент да се върнем с чисто нова песен „Deceiver, Deceiver“! Не е най -щастливата мелодия, но повярвайте ми – ние сме във възторг да се върнем!