Швейцарската индъстриъл метъл сила Samael се завърна с чисто нов музикален видеоклип към кавър версията на „Helter Skelter“. „На въпроса „коя е първата метъл песен, записана някога“, решихме да отговорим „Helter Skelter“ на The Beatles! За да отбележим 53-тата годишнина от първото издание на ‘Helter Skelter’ и съответно раждането на хеви метъла, ви представяме видео на нашата собствена версия на песента. Видеото разкрива тъмната страна на технологиите и духовността с множество препратки към времевия период, в който песента е пусната първоначално. По отношение на музиката, ние се опитахме да останем верни на оригиналната версия на песента, но подходихме към нея, сякаш това е наша собствена композиция“.

За версията на живо на “Wild HorsesBlues Pills се срещат в дървена колиба насред шведските гори, за да запише придружаващото видео. И това още веднъж доказва защо определено трябва да изживеете Blues Pills на концерт. „Свиренето на живо винаги е било основна част от групата, с това живеем. Искахме да запазим видеото просто: в уютна стая, за да заснемем едно по-интимно изпълнение.

Американската блус-рок банда Black Stone Cherry записа кавър на класиката на Tracy Chapman от 1995, “Give Me One Reason“. Тя е част и от новото, разширено издание на албума “The Human Condition“, което бе издадено дигитално през октомври.

Foo Fighters издадоха “Hail Satin”, албум с кавъри на 5 класически диско-тупалки на Bee Gees: „За оптимални резултати слушайте с открити косми на гърдите и малка златна огърлица (ако знаете, знаете …)

The Black Keys се завръщат към корените си с нов албум с кавъри, озаглавен “Delta Kream“. Той бе издаден през май чрез Easy Eye Sound и включва 11 парчета на блус изпълнителите на Mississippi Hill Country, които вдъхновяват The Black Keys – включително John Lee Hooker, R. L. Burnside и David “Junior” Kimbrough.

Албумът “The Lady in the Balcony: Lockdown Sessions“, продължава линията на “Unplugged”, с версии на класики на Eric Clapton като “Tears in Heaven“, “Layla” и “Nobody Knows You When You Down and Out”. Албумът далеч не е рязка промяна, той включва кавъри на класиките на Fleetwood Mac от ерата на Peter Green “Black Magic Woman” и “Man of the World“, плюс версии на блус стандарти като “Rock Me Baby” и оригинали като “Bad Boy“. Clapton свири на електрическа китара в три от 17-те песни на записа.