Каквото и да си говорим, 2020 беше изключително тъпа година. Без музика на живо, без фестивали. Изключително трудна година за артистичния свят.

Започваме с уточнението, че това не е класация, а начин да си припомним готината музика, която се появи през годината. И все пак трябва да изтъкнем няколко по-важни имена, неща, които изпъкват на фона на иначе не-лошата музикална реколта на 2020.

Най-доброто парче, появило се през годината – “Antagonist” на Soen! Жесток звук, жестоки вокали, жесток ритъм! Всичко в това парче е страхотно, ако не броим кратката поява на наш Боко във видеото. Заявка за великолепен нов албум, с нетърпение очакваме 29 януари.

Албум на годината – “Ohms” на Deftones. Едва ли има нужда от обяснение.

Най-якото видео за годината за нас бе “Personal Shopper” на Steven Wilson, режисирано от Lucrecia Taormina. “The Future Bites“ трябваше да бъде издаден на 12 юни 2020. Всички знаем защо това не се случи. Албумът ще бъде на пазара на 29 януари 2021.

Най-як лайв албум: “Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace“. Един човек, един роял, празна зала и нечовешки талант! Замислен първоначално като онлайн събитие, филмът е записан и излъчен през юни 2020, по време на безпрецедентния световeн локдаун. През ноември щастливците успяха да го видят и в кината по цял свят.

Завръщане на годината: “Power Up” на AC/DC! За създаването на Power Up AC/DC отново работят в екип с продуцента Brendan O’Brien, който стои зад проектите “Black Ice” от 2008 г. и “Rock Or Burst” от 2014 г. Автори на всичките 12 парчета в албума са основателите на групата – братята Angus и Malcolm Young. Това е и първият им дългосвирещ проект от смъртта на Malcolm и е посветен именно на него.

След години на вътрешни сътресения и творчески различия, System Of A Down пуснаха две нови песни. “Заедно току-що издадохме нова музика за първи път от 15 години. Времето да направим това е сега, тъй като заедно, ние четиримата имаме да кажем нещо изключително важно като един глас. Тези две песни, Protect The Land” и “Genocidal Humanoidz, и двете говорят за ужасната и сериозна война, която се води срещу нашите родните места на нашите предци в Армения”.