Едва ли има по-скъпоценна емоция за един меломан, от това да види любимата си банда за пръв път на живо на родна сцена. Именно това се случи снощи за много наши фенове в столичния клуб Joy Station, под воала на шведската doom metal банда Draconian.

За голяма част от феновете остана горчив вкус в устата, когато в началото на лятото стана ясно, че Heike Langhans се оттегля от поста си на фронтдама на Draconian, особено след толкова добри албуми като “Sovran” и “Under a Godless Veil“.  За щастие, на нейно място се завърна вече познатата Lisa Johansson, която е приела много отговорно задачата си да замести Heike, доказвайки на публиката, че няма да отстъпи нито с емоция, нито с талант.

Изключително ударното начало беше поставено с “The Sacrificial Flamе” и “Stellar Tombs“, които са емблематични за последните два албума на Draconian. За да отбележат завръщането на Lisa последва разходка из дискографията с песни от така обичания “A Rose for the Apocalypse” (2011). Чувствените текстове на “Elysian Night” и “Deadlight“, придружени от меланхоличните рифове на “Bloodflower“, успяха да си проправят път под кожата  на публиката, вече пееща всеки куплет с все по-нарастващ ентусиазъм. Anders, който тази вечер беше в чудесна форма, ни показа красотата на тежките си вокали и допълваше перфектно Lisa в “Sleepwalkers“. Пикът на вечерта обаче, беше поставен с “Heavy Lies The Crown” и “Rivers Between Us” от култовия “Sovran“, а “Sethian” и “Sorrow of Sophia” от последния, вече наложил се като любим албум сред феновете, бяха  парчетата, с които Draconian завършиха първото си гостуване пред българската публика.

От разтърсващи рифове, през тъжни и мелодични хармонии до по-безкомпромисните вокали и композиции, Draconian успяват да комбинират всичко това и да ни потопят в опияняваща doom/gothic атмосфера, която малцина успяват да овладеят до такъв детайл. Можем само да се надяваме, че ще ги видим отново и то скоро. 

Setlist

1. The Sacrificial Flame 
2. Stellar Tombs 
3. Deadlight 
4. Elysian Night 
5. Bloodflower
6. Burial Fields
7. The Failure Epiphany 
8. Sleepwalkers 
9. Heavy Lies The Crown 
10. Rivers Between Us
11. The Sethian 
12. A Scenery of Loss 
13. Sorrow Of Sophia