Pearl Jam издадоха на 27 март 2020, своя нов албум “Gigaton” чрез Monkeywrench Records / Republic Records за САЩ и Universal Music за останалите страни.

„Да направим този запис бе като дълго пътуване”, казва китаристът Mike McCready. „Беше емоционално, тъмно и объркващо на моменти, но също така и като вълнуваща и експериментална пътна карта към музикалното изкупление. Сътрудничеството с групата в “Gigaton” в крайна сметка ми даде по-голяма любов, осъзнаване и познаване на нуждата от човешка връзка в тези времена”.

Новият албум е продуциран от Josh Evans. През последните месеци се появиха няколко сингъла: “Dance of The Clairvoyants”, “Superblood Wolfmoon” и “Quick Escape”. Днес групата показа и видеото към новия, “Retrograde”:

Pearl Jam – “Gigaton“:

1. Who Ever Said
2. Superblood Wolfmoon
3. Dance Of The Clairvoyants
4. Quick Escape
5. Alright
6. Seven O’Clock
7. Never Destination
8. Take The Long Way
9. Buckle Up
10. Comes Then Goes
11. Retrograde
12. River Cross

Защо “Gigaton“? За да ни напомнят колко бързо и необратимо се променя климата на Земята: Гренландия губи около 280 гигатона лед всяка година, а Антарктика – 120. И с всяка година тези количества се увеличават! И за да си представите как изглежда един гигатон – това е водата от 400 000 плувни басейна с олимпийски размери… Очаквано, промяната в климата ще бъде една от главните теми на новия Pearl Jam.

Pearl Jam не бяха издавали нищо от 2018-та, когато се появи сингъла “Can’t Deny Me“. Последният студиен албум преди “Gigaton” бе “Lightning Bolt” от 2013-та.