Първият албум на The Waeve, новият проект на китариста на Blur Graham Coxon и Rose Elinor Dougall от Pipettes, ще излезе на 3 февруари догодина.

През септември дуото пусна първия сингъл от едноименния албум, озаглавен “Can I Call You“. Днес може да слушате още едно парче, “Drowning“.

Обявено бе и кратко турне в Обединеното кралство, което включва концерти в Бристол, Манчестър, Глазгоу, Лийдс, Шефилд, Нотингам, Лондон и Брайтън през март 2023 г.

Албумът е продуциран от The Waeve и James Ford (Arctic Monkeys, Florence & The Machine, Foals, HAIM) и включва 10 парчета, в които изпълнителите се стремят да излязат извън зоните си на комфорт – Coxon свири на саксофон и цитра, а Dougall – на модулен синтезатор и пиано. Вдъхновение за албума The Waeve черпят от имена като Sandy Denny, John и Beverly Martyn, Kevin Ayers и Van der Graaf Generator.

В интервю за NME Coxon коментира първоначалните записи с Dougall: “Не бях писал нищо през 2020 г., така че бях като за запечатан кладенец. Имаше много, за което да пиша, просто бяха нужни подходящите обстоятелства. Беше странен период, защото нямаше никой по улиците, времето наистина беше забавило хода си и беше интересно да опитаме да се осмислим в ситуацията и след всичко преживяно. Да поемем рискове в това, което искахме да изразим.

The Waeve: “The Waeve”

1. Can I Call You
2. Kill Me Again
3. Over And Over
4. Sleepwalking
5. Drowning
6. Someone Up There
7. All Along
8. Undine
9. Alone And Free
10. You’re All I Want To Know

Турнето на групата във Великобритания през март 2023-та включва следните спирки:

19.03 – Bristol Exchange
20.03 – Manchester Band on The Wall
21.03 – Glasgow Saint Luke’s
23.03 – Leeds Brudenell Social Club
24.03 – Sheffield The Foundry
25.03 – Nottingham Rescue Rooms
27.03 – London Lafayette
28.03 – Brighton Chalk