Китаристът на Blur Graham Coxon ще издаде автобиографията си, озаглавена “Verse, Chorus, Monster!”, на 6 октомври т. г.

В прессъобщение книгата се описва като “интимно, искрено размишление за музиката, славата, пристрастеността и изкуството от един от най-знаковите музиканти на Великобритания.” Сред шума и вълненията на ерата на бритпопа, съоснователят на Blur Graham Coxon успява да намери нишата си и да се превърне в един от най-иновативните и уважавани китаристи на своето поколение – но невинаги е било лесно.

Graham израства като дете на военен, местейки се често в ранните си години от Западна Германия до Дарбишър и Уинчестър, преди да се установи в Колчестър, Есекс. Като малък той е срамежлив, а тревожността си успокоява чрез рисуване и нарастваща любов към музиката. Тези две страсти прерастват в мании и докато усъвършенства артистичните си умения в университета Goldsmiths, групата му с училищния му приятел Damon Albarn, състудента му Alex James и барабаниста Dave Rowntree започва да бъде забелязвана.

“Има обаче неща, за които не те предупреждават преди да станеш известен. Там е пълно с чудовища. Някои от тях могат да се спотайват дори в самия теб”, гласи тийзърът на книгата. Публикуването ѝ ще бъде съпроводено и от турне във Великобритания.

През април Coxon обяви най-новия си проект – дуета си с Rose Elinor Dougall от Pipettes, наречен The WAEVE. През май дуото издаде първия си сингъл “Something Pretty”.

Миналата година Graham Coxon реализира може би най-амбициозния си солов проект досега – комикса Superstate, който бе съпроводен от композиран и записан от него саундтрак (под псевдонима Superstate), включващ 15 песни – по една за всяка от историите в книгата.