Grian Chatten, вокалист на ирландската пост-пънк банда Fontaines D.C., обяви издаването на дебютния си соло албум “Chaos for the Fly“, който ще излезе на 30 юни.

Chatten сподели и песента “Fairlies“, която е придружена от видео, анимирано от Callum Scott-Dyson. Новината за албума идва след като миналата седмица изпълнителят издаде сингъла “The Score“.

Написах Fairlies в голяма жега – отчасти в Херес, Испания, и отчасти в Лос Анджелис, няколко дни преди да започне турнето на Fontaines D.C. Написах я набързо и мисля, че отбелязах всеки ред с по една бира“, каза Chatten.

Записът е продуциран от музиканта и от Dan Carey, който работи и по трите издадени досега албума на Fontaines D.C. За решението си да започне соло проект Chatten каза: “Разхождах се по плажа през нощта и всичко дойде при мен с вълните. Просто стоях там и ги гледах и чух цялото проклето нещо. Всяка част от него – от акордните прогресии до струнните аранжименти. Помислих си: искам да направя това сам. Знам накъде отиваме като банда и не е там, накъдето искам да поема с това. Имам няколко тежки аспекта на душевността си, които исках да изразя. Всички останали от групата също са креативни и пишат песни. Не исках да отида при тях и да им кажа – не, абсолютно всичко трябва да е по този начин. Не исках да правя компромис с тези песни“.

По отношение на процеса на писане Chatten каза, че голяма част от албума е написан само с китара. “Усещането да имаш песен в дланта на ръката си, контролът да я имаш само с теб и една китара – резултатът е емоционален“, добави изпълнителят.

Grian Chatten: “Chaos for the Fly”

1. The Score
2. Last Time Every Time Forever
3. Fairlies
4. Bob’s Casino
5. All of the People
6. East Coast Bed
7. Salt Throwers Off a Truck
8. I Am So Far
9. Season for Pain