Юбилейното издание на фестивала INmusic няма да се състои през юни 2021 г., поради продължаващи форсмажорни обстоятелства – пандемията от коронавирус продължава да води до забрани за публични събирания по целия свят.

Въпреки оптимизма от откриването на ваксини срещу Covid-19 и планирания процес на имунизация, който всички виждахме в заглавията в края на 2020 г., борбата срещу коронавируса, безпрецедентното форсмажорно събитие на нашето време, се оказва по-предизвикателна и продължителна, отколкото се очакваше. Изминалата година беше посветена на тясно сътрудничество с колеги от фестивали в цяла Европа в усилията да се намерят най-добрите научно обосновани и най-разумни начини да се върнат събитията на живо пред по-широка публика. Сътрудничеството с учени и институции в цяла Европа доведе до обширни проучвания за събитията на живо, разработване на сложни протоколи за организиране на безопасни събития и щедър трансграничен обмен на резултати и най-добри практики. Оптимизмът и солидарността, обвързващи европейското фестивално семейство, тепърва ще блестят чрез издръжливостта и враждебността към пандемията, която ни държеше в очакване през изминалата година. В светлината на необходимото разширяване на епидемиологичните мерки и ограничения, предназначени да защитят населението от пандемията, включително забрани за големи публични събирания и събития, както също се налагат от правителствата на континента, е ясно, че INmusic #15 няма да се проведе през юни 2021 г., както бе планирано

INmusic фестивал #15 ще се проведе на нови дати – от 20 юни до 22 юни 2022 г., а къмпингът на фестивала ще посрещне посетителите на фестивала от 17 юни до 24 юни 2022 г. Закупените билети за INmusic #15, както и билети за къмпингa, остават валидни за новите дати на събитието през 2022 г.

Екипът на фестивала остава в тясна комуникация с анонсираните и с все още необявени артисти относно алтернативни варианти и моли за търпение и разбиране, докато планираните турнета се пренасочат в съответствие с пандемията.

Организаторите на INmusic биха искали да благодарят на всички посетители и приятели на фестивала за изразената подкрепа и насърчителни думи и още веднъж да подчертае важността на усилията, положени от всеки индивид в борбата срещу пандемията, предотвратила поредното безгрижно лято. Отговорните действия, насочени към защита на широката общественост, остават единственият път за ефективна борба с пандемията и твърдо обещание за завръщането на големи музикални събития в Хърватия, както и в цяла Европа.