Здравейте! Как беше пътят ви до тук?

Ами страхотно, ние имаме един приятел, който е пилот на самолет и той ни докара с неговия самолет и беше много забавно.

Къде беше последното ви участие и липсва ли ви живия контакт с публиката?

Последния ни концерт беше в Швеция миналата седмица на Gefle Metal Festival. Беше доста по-хладно от тук. Свирихме с Meshuggah и Entombed. Ние направихме малка почивка от концертите, която започна още преди пандемията и разбира се всички тези концерти ужасно много ни липсваха.

Имате ли ритуал, който правите преди концерти?

Всеки от групата си има своите ритуали преди да се качи на сцена. Аз например много обичам да си пиша с жена ми и децата ми преди концерт, много се успокоявам така. А точно преди да се качим на сцена се събираме всички и свирим някои от песните ни, за да се разгреем. А понякога просто слушаме музика или гледаме видеа, за да се настоим за концерта.

Можете ли да ми дадете пример за една песен, която казва най-много за вас като банда?

Може би най-успешната ни песен “Endzeit”. Тази песен наистина описва всичко за нашата банда. Много е агресивна за пеене, но в същото време можеш много да се забавляваш на нея. Просто те хваща за гърлото по най-грубия възможен начин.

Кога решихте да станете музиканти?

Преди много години си говорихме за това дали искаме да станем музиканти за постоянно или не. Решихме да запазим професиите извън музиката, въпреки че само от нея можем да живеем доста добре, но ние всички много харесваме професиите си и решихме да ги запазим. Не правим толкова много турнета колкото всички други банди правят. Правим по едно турне на година и през лятото свирим по фестивали, а през останалото време си работим на нашите обикновени работи. Нашия вокалист например е медицинска сестра и той много си обича работата. Разбира се не работи постоянно. Аз съм адвокат и също не работя постоянно. Ние си обичаме професиите и това ни дава много сили да продължим с музиката и това да се развиваме и там. Много добре балансираме всичко. Ако свирехме постоянно и правехме по стотици концерти на година щеше да ни омръзне много бързо. А ние не искаме да прегорим само от това нещо. Може би и за това сме на сцена вече от около 25 години, балансираме между истинския свят и света на музиката. Когато имаш добри колеги и си се развивал с годините става много по-лесно да си взимаш почивки, за да свириш. Колкото по-успешна е една банда, толкова по-лесно е да балансираш между групата и работата ти. Преди бяхме съпорт банди, трябваше да се съобразяваме с хедлайнерите, но вече самите ние сме хедлайнери и нагласяме нещата така както ни е удобно на вас.

С кои групи ви е харесало най-много да свирите на една сцена?

Много са групите. Веднъж свирихме на фестивал с Rammstein и беше много готино, но мисля че най- хубавото нещо е да бъдеш на турне с твои приятели. Ние направихме турне с Parkway Drive в Европа и Америка. Ако сте много близки приятели с групата е адски забавно. Или например турнето, което ще направим  другата година с Trivium. Те също са ни много близки приятели.

Можете ли да кажете кои са вашите вдъхновители и герои?

За мен това е Йохан Себастиан Бах, това е един от най-големите композитори за мен, Фридрих Шилер, който е немски писател. Има много други имена, които са на борци за свобода на Германия и те също са големи вдъхновители за мен.

Понякога случвало ли ви се е да се цензурирате, за да сте политически коректни?

Засега не, но в тези времена вече мислиш по два пъти преди да публикуваш нещо в социалните мрежи, затова внимаваме.

Какво мислите за сегашната рок сцена в Европа? Има ли групи, които харесвате?

Има много нови групи, които откривам. Има една британска група, Malevolence, много ги харесвам, имат страхотни песни. Харесвам и много класически музиканти.

Ако сте осъдени на смърт и имате право да изслушате само още една песен, коя би била тя?

Веднъж писах статия за едно музикално произведение, което е дълго около 80-85 години. Това е едно класическо произведение. Мисля че него ще си го пусна. Мисля че това е произведение за орган и даже има църква в Германия където се свири. На всеки 1-2 години се сменя акорда, така че органа свири един акорд една година, друг следващата и така нататък. Много интересна и луда идея.

Има ли въпрос, на който не ви се е искало да отговаряте?

О, да! Спомням си, че когато бях на изпити за започването ми  да работя като адвокат един от професорите ме попита грешен въпрос. Аз разбира се му казах че греши и може би това беше грешката ми. Сега със сигурност щях да съм с по-високи оценки, ако си бях замълчал. 

Въпросите зададе: Радостина Желязова