Phil Campbell and the Bastard Sons издадоха първия си албум ‘The Age Of Absurdity’ от Nuclear Blast/Wizard. Това е новата група на китариста на MotörheadPhil Campbell, в която той действа с тримата си синове – Todd, Dane and Tyla, както и с певеца Neil Starr.

Говорим със самия Campbell и с Neil Starr по телефона…

Eдно интервю на Васил Върбанов.

Албумът ви е факт – целият ли е записан в Уелс?
Фил: Да, записахме то в студио Rockfield и в студио Longwave в Кардиф. Мастериран е в Abbey Road в Лондон, но музиката е записана в Уелс.

Нийл, ти ли си писал текстовете?
Да.

Какво те вдъхнови за тях?

Нийл: От прецакания свят, в който живеем.

Фил: Има достатъчно материал, нали Нийл?

Нийл: Точно така! Всеки ден се случва нещо ново идиотско и така нататък. Но в същото време, се оставям на музиката да ме води и да получа вдъхновение за текстовете от нея. Музиката е чудесен начин да освободя агресията от себе си…

Фил: Спира го да убива разни хора….

Г-н кембъл, къде виждате тази група след 10 години?

Фил: Ще живеем в по-големи къщи…

Нийл: Ха ха ха…

Фил: Всъщност, нямам представа. Надявам се просто да продължим да се забавляваме и да свирим там, където ни се свири и когато ни се свири. А и да продължим да композираме, когато ни се прииска да записваме. Единственото, което има значение, е да продължим да правим добра музика. В края на краищата – целият смисъл е в това. Вече имаме добра музика, но кога ще съумеем да продължим да го правим, все още не мога да кажа.

В групата сте с тримата ви синове, защо не оставихте вокалите на жена си – така бандата щеше да е изцяло вашето семейство?

Нийл: Това е много разумен въпрос!…

Фил: Ами, много е просто – искам да продаваме албуми. Затова не искам жена ми в групата. Нийл, днес ни се падна да говорим с комик.

Нийл: Така изглежда…

Фил: Имам и две кучета – и тях ли да ги прослушам?

Не, не, не става дума за комик, а за изпълнен с любопитство човек… Хайде, кажи ни за соловия ти албум. Чакаме го от доста време – на какъв етап си с него?

Фил: Получава се наистина добре. Разбира се, трябваше да го оставя временно настрани, за да се посветя на убийствения ни албум на Bastard Sons. Това, което е супер, е че вече успях да запиша някои от героите на моето детство за него. Имам още малко работа по него – трябва да направя още 2-3 нови песни, но нещата вече придобиват форма. Надявам се да го издам още към края на 208, най-късно началото на следващата година.

Нийл, когато се срещна с Phil Campbell – как се обърна към него – с г-н Кембъл или просто Фил?

Нийл: Всъщност, не си спомням кога се срещнахме за първи път…
Фил: Аз, обаче, си спомням. Гледах те на сцената с Dopamine и ти казах, че звучиш така, сякаш групата има двама певци едновременно. Ти ме нарече ‘Lord Axesmith’.

Нийл: Точно така, а и все още те наричам Lord Axesmith.

Прекрасно…

Фил: Е, аз съм истински лорд.

Не можем да не те питаме и за това – преди две години загуби много скъп приятел – имал ли си късмета той да се появи в сънищата ти оттогава?

Фил: Леми, ли?

Дa…

Да, Леми и родителите ми идват в сънищата ми почти два пъти седмично. Фил Тейлър също. И все едно пак сме на турне. Приятно е и поддържа спомените живи. След това се събуждаш и осъзнаваш, че всичко е било само сън, но пак е готино…

Нийл, до каква степен, всъщност, се чувстваш уверен в тази група? не се ли притесняваш да не се получи, като в бандите на ричи блекмор – където китаристът внезапно решава, че трябва да смени певеца?

Фил: Той едва ли даже знае кой е Ричи Блекмор…

Нийл: Разбира се, че знам кой е. Дори имам един негов Greatest Hits албум. Всеки в нашата група може да свири на повече от един и на различни инструменти и би било готино някога да си разменим ролите. Барабанистът свири на добре на китара, басистът също, както и барабани..

Фил: Аз мога и на бас…

Нийл: Аз свиря добре и на китара, ако се налага…

Фил: Нямам планове да уволнявам Ний; скоро, ако това ме питате. Това е група, която смятам да задържа такава, каквато е.

Твърде много се говори и изтъква – колко различни са новите поколения…наистина ли са чак толкова различни?

Фил: В какъв смисъл?

По-цифрово насочени са от нас, без съмнение, а и ми се струва, че вниманието им се задържа за по-кратко…

Фил: Те определено имат много по-голям достъп до света, отколкото ние навремето. Времената са толкова различни, че са чак несравними…В моето детство, за да си играем – имахме само една топка, вързана на пръчка или фигурките на Екшън мен. Сега, с едно натискане на копчето, получаваш какво ли не.

Ако това се използва за нещо хубаво – е много хубаво. Но трябва много да се внимава и ролята на родителите е адски важна – за възпитанието и за насочване на децата към ценностите. Ето, аз имах късмет с моето семейство, а също и Нийл – неговата фамилия е страхотна. Има толкова добри семейства, при които полиция ходи поне два пъти седмично, заради нещо, което са направили децата…

Ха Ха Ха…

Не не, точно така става…Светът днес е станал по-суров и на хората им се случват разни лоши работи. По мое време нещата бяха много по-прости. Да, има голяма разлика в поколенията – има разлика дори между децата ми…най-големият – Тод вече е на 34. И между него и най-малкия има 20-ина години разлика… Не знам Нийл какво мисли по въпроса…

Нийл: Да, нещата наистина се промениха адски за тези последни 20 години… направо не знам докъде ще ни доведе всичко това…
Фил: Нали споменахме жена ми по-рано днес – с нея тези дни си говорихме за това как днес се смята за нормално да се купуват мобилни телефони на 5-6-годишни деца….

Да видим какво ще бъде след още 10 години – предполагам много по-различно дори от сега…

Фил: Да, не се бях замислял какво ще бъде след още 10 години, но сега като си говорим и леки тръпки ме побиват.

Mikkey Dee стана барабанист на Scorpions, а ти сигурно си получил много покани от разни групи да се присъединиш към тях… Или вече имаше твърде много собствени музикални идеи и рифове в главата и сърцето, така че реши да продължиш сам напред?

Никой не ми е правил предложения. В продължение на 4 месеца не давах интервюта. Така или иначе вече имах групата – още 2 години преди Леми да ни напусне – тогава се казваше Phil Campbell and the All Stars Band и свирехме за кеф. Когато Motörhead приключи – реших да я развия и да направя следващата стъпка. Но не съм търсил възможност да си намеря място в друга група, не изкарах името си на пазара. А и никой не смееше да говори с мен по онова време.

Страхотно е, че Мики влезе в Scorpions – те са супер пичове и се надявам да направим няколко концерта заедно. Иначе, аз съм адски горд с това, че се върнах и започнах от самото начало.

С Мики си говорим всяка седмица за това – ето по-рано днес, в едно друго интервю ме попитаха, дали е било възможно да продължим Motörhead без Леми. А това не е нещо, които дори би могло да ни хрумне, защото е ясно, че няма Motörhead без Лем…

Благодаря за този отговор! между другото, кой подстригва тайла?

Фил: Някакъв фризьор. Поне той така казва. Излиза и като се върне подстриган след час, твърди, че фризьорът бил професионалист…Явно е онзи, който прави косата на Хауърд Холоуитс от сериала ‘Bing Bang Theory’.

Ще свирите в София на 1 септември – дотогава ви пожелавам късмет и благополучие.

Фил: Да, обади се – да де видим. Беше приятно интервю.

Източник: RadioTangra.com; слушайте тук.