Феноменалният барабанист Ian Paice от Deep Purple, заедно със своята група Purpendicular пристига в Пловдив.

На 28-ми и 29-ти септември 2023 легендарният барабанист и единствен оригинален член на групата идва в България за минитурне с проекта си Purpendicular, за да изпълни хитовете на Deep Purple, които актуалният състав на групата не изпълнява от десетилетия на живо! Концертът ще премине ретроспективно и феновете на групата ще могат да чуят песни от албумите “Stormbringer“, “Burn“, “Come Taste the Band“, “In Rock” и вечните класики на групата, преминавайки през всички етапи от дългогодишната им кариера. Ще бъдат представени и композиции, вече превърнали се в класики, от по-късните години от творчеството на Deep Purple, заедно с няколко песни от последния албум на Purpendicular.

Зададохме няколко въпроса на вокалиста на Purpendicular, Robby Thomas Walsh, ето какво ни разказа той:

  • Разкажете ни повече за проекта и текущия етап?

RTW: Самият проект се разви съвсем естествено през последното десетилетие. Турнето стана по-обширно и Ian се включи на пълен работен ден като наш основен барабанист.

Преминахме от трибют банда към по-оригинална такава, въпреки че изпълняваме много Deep Purple материал. Вече имаме и нашия трети албум, наречен “Human Mechanic“, издаден миналата година от Metalville records Германия. По време на този етап от турнето решихме да направим повече песни на Whitesnake, тъй като Ian прекара няколко години в тази група. Така че това е хубава комбинация от песни на Purple, Whitesnake и Purpendicular. Имаме продължително турне, което започва на първи септември в Германия тази година до февруари 2024 г. в 14 различни страни. След това ще издадем четвъртия си албум, който пишем в момента. Трябва да излезе някъде през 2024 г.

  • Много хора са участвали в проекта Purpendicular, някои наистина известни музиканти, някои гости със статут на звезда, кажете повече какво трябва да запазите групата интегрирана със силното ви ядро

RTW: През годините израснахме професионално, работейки и обикаляйки много усилено и с това привлякохме големи имена. Някои свириха на живо с нас, а други в студиото. Това е чиста рокендрол група на живо. Ние никога не репетираме… имаме високо ниво на дисциплина и всеки, който причинява несъответствия или грешки, купува бирите 😆 Добрите играчи или известни играчи знаят това и нямат проблеми да се включат, ако е необходимо. Можем да променяме състава от време на време, но всеки, който влезе, познава духа на групата и нивото, което трябва да достигне. Някои от великите музиканти през годините очевидно бяха Иън на барабаните, Нийл Мъри от Whitesnake, Black Sabbath, Тони Кери от Rainbow, Джо Лин Търнър от Rainbow Deep Purple, Роджър Глоувър Deep Purple, Пол Морис от Rainbow, Doro и в момента на баса моят приятел Nick Fyffe от Jamiroquai. Благословени сме с топ топ играчи… и нека продължи така.

  • Групата има 3 албума с авторска музика, последният е с Ian като постоянен член. Разкажете ни повече за процеса на създаване на песни. Какво ще бъде представено на вашето турне?

RTW: Аз лично смятам, че настоящият албум е най-добре продуцираният и изсвирен запис, който сме правили, въпреки че харесвам някои песни от първия албум, който беше много експериментален и нов.

Създаването на песни е много естествено, тъй като правим много саундчекове. Най-добрите песни са тези, които се пишат бързо и идват естествено. Понякога някой от нас може да има творческа идея или ритъм, който би ни подхождал ритмично, така че го записваме на лента и аз се допълвам с мелодия и текст.

Всички сме повлияни от различни стилове музика, вариращи от биг бенд суинг, блус, рок, диско, соул, фънк, класика, реге и дори кънтри.

Любимата ми песен от новия албум се казва „No one’s getting out alive“ и е за състоянието на вярванията и поведението на нашите различни култури като хора.

Както споменахме по-горе, ще изпълним Deep Purple, Whitesnake и песни от текущия албум, “Human Mechanic“.

  • За шефа, легендарния барабанист на Deep Purple. Какво означава да работиш с него, да пътуваш с него, да живееш с него? Как го оценявате като артист, приятел, инструменталист, вдъхновение, какво ви кара да се гордеете да работите с него

RTW: Работата с Ian е много проста и лесна. Пътуваме заедно на турне отделно от тур-бусa. Споделяме един и същ хумор, споделяме едни и същи интереси към футбола, бирата, храната и хапваме в топ ресторанти рано през деня, за да бъдем добре отпочинали и годни за шоуто по-късно същата вечер.

На сцената той е безупречен. Той свири толкова добре, ако не и по-добре от преди. Майстор на занаята си.

За съжаление той е един от малкото останали пионери, които разпознавате още когато чуете да свири! Точно както когато свиреха John Bonham или Cozy Powell… веднага се разпознаваше кой е. Това трудно се намира в днешно време.

Много съм горд от това, в което тази група се разви с участието на големи имена. В днешната епоха е толкова трудно за групите и музикалната индустрия избледнява бързо. Ако ми бяхте казали преди години какво ще постигне тази група, щях да ви помисля за луд 😆.

===

Припомняме, че билети на ПРОМО цена за Централните бели сектори са налични до края на месец Юли:

От 01.06.2023 до края на месец юли билети с промоционална цена от 60 леваще могат да бъдат закупени на следните места и платформи:

Билети с ПРОМО цена може да откриете на следните места и платформи:
* Билетна каса Община Пловдив
* Клуб Office Polinero (Капана, ул.Абаджийска №15)
* Каса Дом на Културата “Борис Христов”
* Каса летен театър “Бунарджика” (в дните на провеждане на събития от графика на театъра)
* В мрежата на EasyPay / онлайн на https://epaygo.bg/1684493917 за цялата страна

Цените на билетите по периоди са както следва:
* 60 лв. до 31.07.2023 г.
* 70 лв. от 01.08.2023 г. до 28.09.2023 г.
* 80 лв. в деня на провеждане на събитието.