Pyogenesis се завръщат в България след онзи паметен концерт в Бургас, на който публиката танцува на сцената пред самите музиканти.

Flo Schwarz много добре си спомня преживяването. Вокалистът и лидер на групата даде специално интервю за „От другата страна“.

Интервюто с Flo Schwarz (Pyogenesis) е излъчено в „От другата страна“ по Радио Варна на 09.05.2022 година (Бел. ред: преди гостуването на Pyogenesis в София).

От другата страна – Привет, Flo, какво ново при Вас?

Flo Schwarz – Бяхме в почивка. Работихме по нов материал, но не успяхме да направим концерти, за да го представим. Това беше лошата част. Проблем, с който всеки от музикалния бизнес се е сблъскал. Какво можехме да направим?

От другата страна – Как се чувствате отново на сцена?

Pyogenesis @ Arenele Romane (Bucharest), 2022

Flo Schwarz – Страхотно е. Толкова е хубаво да се върнем отново, да свирим пред хора, да се срещаме с фенове, да купонясваме, Тези неща много ни липсваха. Страхотно е, че отново ни се случват. Много сме доволни от този факт. Това, което прави музиката – музика е да се правят турнета и тя да бъде изпълнявана за хората.

От другата страна – Излязохте ли по-силни от пандемията?

Flo Schwarz – Не, тя не доведе до някаква промяна. Просто имахме двугодишна почивка. Когато всичко започна, бяхме на турне и трябваше да го прекъснем. Нямахме възможност да го продължим. Това доведе до постоянно отлагане на останалите дати. Отново и отново. Не става въпрос, че сме загубили стабилността си, но и не сме станали по-силни след пандемията.

От другата страна – Пандемията доведе ли до промени в музиката и музикалния бизнес?

Flo Schwarz – Това, което аз видях е, че магазини за музика, които продават физически носители като винили, дискове и всякакви издания, трябваше да затворят. Хората все повече предпочитат да се сдобиват със записи онлайн. Да поръчват директно от онлайн магазините на бандите. Според мен феновете ще продължат да се придържат към този начин на поведение и ще продължат все повече да си купуват изданията на групите от онлайн магазините им, вместо да посещават физически местата, където се продава музика. Това всъщност може да не е точно последствие от пандемията, а от удобството, което онлайн магазините предоставят. Хората все по-малко посещават физически местата за продажба на музика. Пандемията просто ускори този процес.

От другата страна – Това за добро или за лошо е?

Flo Schwarz – За нас е добре, защото имаме онлайн магазин и продаваме нашите албуми сами директно на феновете. Така от всеки диск получаваме повече пари. Ако погледнем на нещата глобално, продажбите се сриват с всеки ден. Все по-малко се купуват албуми на физически носители. Продажбите на дискове и плочи пада постоянно. Самият аз по-скоро предпочитам феновете да си купуват записи от нас самите, отколкото да посещават магазини, защото, когато го правят, при нас постъпват по-малко пари, вместо приходите да са изцяло за бандата. Това става в случаите, когато ние сами продаваме нашата музика.

Pyogenesys @ Principal Club Theater, Thessaloniki, 2022

От другата страна – Преминаваме на концертите – какъв е сет листът на Pyogenesis за концерта в София?

Flo Schwarz – За концерта с Moonspell все още не сме мислили, но със сигурност синглите ни ще влязат в сета. Имаме възможност за избор от почти стотина песни. Така че ще избираме от тях. Ще изпълняваме също така композиции от първите ни издания. Надявам се да покрием очакванията на феновете. За първи път бяхме при вас през 1999 година в София. Тогава свирихме на един голям площад в центъра на града. Според мен албумът ни „She Makes Me Wish I Had a Gun” е доста популярен в България.

От другата страна – Спомняш ли си концерта в Бургас, когато феновете бяха на сцената? Изглеждаше доста странно отстрани.

Pyogenesis @ Sea of Black Fest (Burgas), 2016

Flo Schwarz – Спомням си го много добре. Феновете стояха точно пред нас. Беше много забавно и наистина не се случва често. Защо феновете го направиха, защо се качиха на сцената и застанаха точно срещу нас? Защото се забавляваха много. Ако не ни харесваха, щяха да ни обърнат гръб и да си тръгнат. Гледаме на това тяхно поведение като чест и като символ на уважение към нас.

От другата страна – Така и така заговорихме за концерти, можеш ли да си спомниш някой необичаен?

Flo Schwarz – Толкова са много. Когато си на път в продължение на години, ти се налага да преживееш много и различни неща. Спомням си лудостта на феновете в Мексико и Русия. В клубовете, в които свирихме, имаше балкони и хората скачаха от тях върху главите на публиката долу. Бяхме доста изненадани. Дори смятахме, че полицията ще се намеси и ще спре това упражнение. Но не стана така. Оказва се, че там това е съвсем естествено и феновете постоянно се отдават на подобни изживявания.

От другата страна – Има ли място, където не искате да повтаряте концерт?

Flo Schwarz – Първо ще спомена, че феновете идват на нашите концерти, защото ни харесват. И както отбелязах, ние обичаме да свирим за тях. Така че докато ни харесват, ще се връщаме. Разбира се, тук и там се появяват проблеми с промоутърите, но не е задължително да работим отново със същия организатор. Това за нас не е проблем. Самите ние сме много спокойни и приятелски настроени. Обикновени с никого нямаме проблеми. Смятам, че бихме се върнали навсякъде, където сме имали концерти.

От другата страна – Преди да се чуем с теб, слушах едноименното EP на Pyogenesis от 1992 година. Когато си го пуснеш, откриваш ли се в музиката?

Flo Schwarz – Да, разбира се. Защото това сме ние. Направихме го, защото ни харесваше. То е Pyogenesis и е част от историята на групата, която ние приемаме такава, каквато е. Дори, когато през 2017 отбелязвахме неговата 25-годишнина, свирихме всички песни на живо. Всяка вечер имаше по три сета, а ние бяхме хедлайнърите. Преди нас имаше съпорт група, а преди нея ние изпълнявахме целия мини албум. Така Pyogenesis бяха съпорт на съпорт бандата. Интересното беше, че феновете идваха по-рано за концерта, защото искаха да ни видят, което беше страхотно преживяване за съпорт групата. Тя свиреше пред пълен клуб. Доста се забавлявахме тогава. Pyogenesis откриваха вечерта със специален сет. Наистина си изкарвахме добре. Тогава осъзнахме, че всъщност изпълняването на тези песни, е голямо удоволствие за нас, независимо че са толкова стари.

Pyogenesis @ Arenele Romane (Bucharest), 2022

От другата страна – В момента пеенето ти е по-различно.

Flo Schwarz – Така е, но дори и днес, в последния ни албум използваме ревове. Така че не правим нещо чак толкова различно.

От другата страна – Обаче разликата от миниалбума „Pyogenesis” до „A Silent Soul Screams Loud” е доста голяма.

Flo Schwarz – Това е така, защото през годините се развихме. Също така, ако днес се опитаме отново да запишем този мини албум, той ще звучи различно. Със сигурност ще добавим някои неща, други – ще премахнем. Няма да го създадем по същия начин, както в миналото. В началото бяхме група тийнейджъри, а днес сме възрастни. Една от основните разлики. Хората се променят, променихме се и ние, но продължаваме да харесваме записа.

Pyogenesis @ Fuzz Club (Athens) 2022

От другата страна – Pyogenesis бяха една от първите готик метъл банди. Това помогна ли Ви през годините?

Flo Schwarz – Не бих казал, че за Pyogenesis имаше някаква полза, че издаде първия готик метъл запис на континента. Причината може би се крие във факта, че след това променихме стила си. Другата причина може би е, че готик метълът вече не е толкова силен. Поставихме началото на сцена, която не стана толкова голяма и активна. Днес има едва няколко наистина големи готик метъл банди. Не мисля, че поставянето на началото на готик метъла ни донесе някакви дивиденти. От друга страна е хубаво, че сме поставили началото на неговата история.

От другата страна – Повече от 25-години по-късно връщаш ли се към началото на бандата, не само като издания, а и като чувства, усещания?

Flo Schwarz – В началото въобще не смятахме, че ще съществуваме толкова време. Целта ни беше да подпишем договор. Това беше единственото ни очакване и желание. Тогава не знаехме, че има добри и лоши сделки, че съществуват големи и малки лейбъли. Смятахме, че договорът е договор и веднъж да се докопаме до него, няма какво повече да искаме. Никога не сме мислили за световни турнета, за концерти в Мексико, че ще получаваме предложения да свирим навсякъде по света. Никога не сме го очаквали. Много сме щастливи, че нещата се развиха по този начин, че ни се предостави шансът да разгледаме света. За мен това е най-големият подарък, когато си част от система, в която се създава музика.

От другата страна – За това време, кой беше най-трудният урок, който научихте?

Pyogenesis @ Arenele Romane (Bucharest), 2022

Flo Schwarz – С Pyogenesis бяхме спрели да се занимаваме с музика за 13 години. Не бяхме издавали нищо между 2002 и 2015. Това бяха времената, в които се появиха социалните мрежи, „Facebook“ и „You Tube“. Пропуснахме доста, когато тези канали се появиха и развиха. Когато се завърнахме през 2015, смятахме, че всичко е както през 2002 година. Обаче не беше така. За 13 години активността ни във видео платформите беше нула, нямахме страници в социалните медии. Бяхме изпуснали много. Това бяха най-големите уроци, които трябваше да научим за себе си след тази пауза.

От другата страна – Последните три албума на Pyogenesis са обединени под името “The Steampunk Trilogy”. Ще продължите ли линията и със следващия албум?

Flo Schwarz – Вече планираме следващия албум, но не искам в момента да говоря за него. Иначе последните три диска са „steampunk”, защото са за промяната в обществото през 19 век. Самият термин „steampunk” подхожда като развитие на техниката през 19 век, която спомага за създаването на модерния свят. Много харесваме подобна естетика. Взехме я и я използвахме за нашите цели. Мисля, че ни се получи доста добре. Ако вземеш видеоклиповете и обложките, ще видиш, че много добре се вписват с текстовете. Смятаме, че развитието в тази посока, е добро за Pyogenesis. Концепцията е страхотна за разработване.

От другата страна – Твоят най-рокендрол момент?

Flo Schwarz – Да сме в класациите. Или нещо още по-добро. Когато основахме Pyogenesis, родителите ми се разведоха. Баща ми въобще не приемаше сериозно факта, че се занимавам с музика. Не можеше да си представи, че мога да се издържам с нея. Един ден се беше обадил на майка ми, за да поговори с мен, за да се откажа, обаче тя му отговорила, че не съм вкъщи, а на турне в Мексико. Той не е могъл да повярва. Това не е свързано по никакъв начин с успеха, но беше доказателство за баща ми, че приемам музиката много сериозно. В някаква степен това отразява мечтата на едно хлапе да бъде рок звезда.

От другата страна – Благодаря ти за това интервю.

Flo Schwarz – И аз ти благодаря. Благодаря и на твоите слушатели. Нямам търпение да свирим в България с Dark Tranquillity и Ensiferum, и разбира се с Moonspell, и Gwendydd. Винаги се чувстваме много добре в България. С Moonspell сме приятели още от самото начало. Нямаме търпение да се видим с тях. Все едно ще се съберем отново със старите съученици.

Pyogenesis @ Arenele Romane (Bucharest), 2022