Хубаво е, когато Glenn Hughes говори да се пази мълчание. Защото един от пионерите на хард рока има много за казване. Не случайно за него се използва и прозвището „Гласът на рока”. Повече от 50 години той продължава да стои стабилно на сцената. Възходите и паденията са неизбежните стъпки към голямата цел – да композира, да твори, да записва, да издава. 

Интервюто с Glenn Hughes (Black Country Communion, екс- Deep Purple) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 1.07.2019 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.

От другата страна – Привет, мистър Hughes, какво по-специално си спомняш от предишните ти гостувания в България?

Glenn Hughes – Просто харесвам хората тук. Харесва ми фактът, че страната Ви не се посещава често от много известни рок групи. Знам го, защото когато идвам при Вас и общувам с хората, разбирам, че те са много привързани и обичащи. Харесва ми да ги наблюдавам как се наслаждават на музиката, как й се отдават. Харесва ми да им отдавам цялата си любов, когато те свободно ми отдават тяхната – преди, през всички години докато бях в Deep Purple, през соловата ми кариера, както и в Black Country Communion, с които сме много успешни. За мен винаги е истинско удоволствие да се връщам във Варна и Каварна. 

От другата страна – В този случай каква е ролята на артиста в обществото?

Glenn Hughes – Това е труден въпрос. Не желая да разговарям за политика, но за един артист като мен, за всеки артист, също така това се отнася и за атлетите, и спортните легенди, шоумените, филмовите звезди, поп и рок иконите – ние трябва да сме пример за децата. Те не трябва да се влияят от лоши неща, от алкохол, от наркотици, насилие, отвличания, робство. Те трябва да виждат само положителни примери. Лично аз като артист се опитвам да образовам, колкото се може повече хора за това, какво не трябва да се прави, а не да им нареждам какво да правят. Искам хората да са наясно какво съм преживял, за това и съм предоставил целия си опит, можете да го прочетете. Това, което ме интересува днес, е всички на тази планета да са щастливи, защото преминаваме през доста мрачен период. За това трябва да живеем заедно, да се наслаждаваме на живота и да бъдем свободни.

Glenn Hughes @ Varna Mega Rock, 2018

От другата страна – Какъв е артистичният ти поглед към живота?

Glenn Hughes – Моите послания носят любов, вяра и надежда. Любовта, надеждата и вярата са много важни за мен. Пея за тях вече 30 години. Любов, надежда, вяра и душа! Тези четири думи са много специални за мен. Те дават шанс на хората да се държат един за друг, да се подкрепят. Тук не става дума за моя план, а за нашият план. Не става въпрос какво трябва аз да направя, а какво ние трябва да направим. Един човек не може да промени нищо. Ние, заедно, можем да променим всичко.

От другата страна – Как гледаш на себе си – като артист или човек, който забавлява хората?

Glenn Hughes – Това за мен е едно цяло. Аз съм, както артист, така и шоумен. Като личност съм свободен да правя всичко онова, което искам. Не карам никого да изглежда като глупак или да вярва в неща, които не са реалност. В момента се намирам в много духовен период. Аз съм много духовен човек, изпълнен съм с много вяра. Вярвам в духовното съзряване. Тук не става въпрос да съм вярващ сто процента, защото това няма да ме доведе до никъде. Става дума за духовно развитие, духовно надграждане. Това е много важно за мен. Когато живеем и преминаваме през живота, ние се развиваме, обогатяваме се, учим се и се образоваме.

От другата страна – Има ли специален начин за постигането на това състояние?

Glenn Hughes – Постигам го с медитация. Успокоявам съзнанието си и не оставям преграда между мен и сърцето ми. Вслушвам се на подсъзнателно ниво в него. Постигам го, вслушвайки се в душата ми, планетите и вселената. Постигам го като сливам съзнанието си с вселената.

От другата страна – Сменяме темата – последният албум на Glenn Hughes е от 2016. На Black Country Communion от 2018. Каква е следващата стъпка?

Glenn Hughes – Единственото, с което се занимавам в момента е „Glenn Hughes изпълнява на живо класическия Deep Purple”. Нямам планове за записи на нова музика. Ще бъда много зает с това през 2020. Така че пътят, по който съм поел в момента, е ясен. Което означава, че ще продължа да възраждам великите песни на Deep Purple, на които съм бил архитект и автор, както и изпълнител преди толкова много години. Връщам тези песни към живот. Давам ги отново на хлапетата и феновете, които харесват тази музика. 

Glenn Hughes & B.T.R. @ Varna Mega Rock, 2018

От другата страна – David Coverdale и Whitesnake издадоха „The Purple Album”. Имаш ли планове за нещо подобно?

Glenn Hughes – Не! Тези песни веднъж съм ги записал. Не възнамерявам да влизам отново в студио заради тях. Вече има кадри в Интернет как ги изпълнявам. Може би ще го направя под формата на концертни клипове или филм. Но в никакъв случай няма да влизам в студиото, за да ги записвам отново! 

От другата страна – Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Glenn Hughes, какъв съвет би му дал?

Glenn Hughes – Не вярвай на хорските приказки! Не вярвай на всичко, което чуваш за себе си! Преодолявай страховете си! Слушай хората, които уважаваш! И се самообразовай!

От другата страна – Какво младите музиканти не разбират за музикалния бизнес?

Glenn Hughes – Младите днес въобще не са наясно с музикалния бизнес. Защото всъщност той не съществува. Няма звукозаписни компании, няма средства. Младите артисти не могат да печелят от продажбата на дискове. От друга страна музикантите от моето поколение, които имаха шанса да постигнат успех, могат единствено да са много признателни. Ние трябва да сме благодарни, че имахме възможността да извървим този дълъг път. Защото мнозина, много от моите приятели, не успяха, изчезнаха, заминаха си. Щастлив съм, че все още имам шанса да образовам хората с музиката, която създавам близо 50 години.

Glenn Hughes @ Varna Mega Rock, 2018

От другата страна – Имаш проект с Joe Lynn Turner, който е бивш вокалист на Deep Purple, работил си с Coverdale и в Whitesnake. Защо обаче нямаш проект с Ian Gillan?

Glenn Hughes – Не знам кой е той. Не знам нищо за него. Не го познавам. Не сме приятели. Никога няма да стане. Така че…

От другата страна – Кой е твоят най-рокендрол момент?

Glenn Hughes – Толкова са много. Със сигурност е участието ми на „California Jam Festival”, защото това е най-великото шоу на Deep Purple! Без значение от състава. „California Jaml”е най-великия концерт на Deep Purple за всички времена. Аз и David, не Gillan и Glover. Ние двамата с Coverdale на тази сцена. Онази година беше годината на Deep Purple. Доминирахме навсякъде…

Glenn Hughes

От другата страна – Ти си най-работещият музикант от Deep Purple…

Glenn Hughes – Аз съм единствения от Purple, който успя да си изчисти и да остане трезвен. Единственият, който прояви решителност, за да осъществи желанията си. А това стана реалност като се завърнах към музиката, която феновете искат да чуят. Не съм уморен старец. Може да съм възрастен, но съм пълен с енергия. Получавам любовта на хората. Не съм жалък и окаян. Не се чувствам по този начин. Чувствам се много щастлив. Опитите ми за сближаване с хората са невероятно успешни. Обичам човешките същества. Обичам хората, обичам животните, обичам всички. Не мразя никого, което е много важно.

От другата страна – Получаваш ли същото?

Glenn Hughes – Да, така смятам, защото когато даваш любов и привързаност, когато се усмихнеш на някого на улицата, хората ти отвръщат със същото, а те може би се нуждаят точно от това. Погледни ги и им дай обич. Много хора не го правят, защото са страшно самотни. А аз обичам да показвам любовта си, без да се преструвам. И ако докосна някого по този начин, това е истинско. Това съм аз!