Пионерът на електронната музика Jean-Michel Jarre ще издаде нов албум, наречен “Amazônia“, дигитално чрез Sony Music на 7 април (физическите версии ще бъдат пуснати два дни по-късно, на 9 април).

Amazônia” е 52-минутна музикална партитура за нов проект от фотографа и режисьор Себастиано Салгадо за Парижката филхармония. Изложбата се фокусира върху бразилската Амазонка и включва повече от 200 фотографии от Салгадо, който обикаля региона в продължение на шест години, улавяйки гората, реките, планините и хората, които живеят там, и по-голямата част от работата ще се види публично за първи път. В основата на изложбата е желанието му не само да се види и чуе, но и да се помисли за бъдещето на биологичното разнообразие и мястото на хората в света.

Съпътстващият саундтрак на Jarre е симфоничен свят, който ще потопи посетителите на изложбата в звуците на гората. Използвайки комбинация от електронни и оркестрови инструменти с естествени звуци от реалния живот, партитурата е записана и в бинаурално аудио за наистина завладяващо изживяване.

Исках да избегна етномузикологичния подход или създаването на фонова музика“, обяснява Jarre. „Затова замислих нещо като набор от инструменти, съдържащи музикални елементи – оркестрови и електронни – предназначени да пресъздадат или да предизвикат тембъра на естествените звуци, към които добавих звуци от околната среда и накрая етнически източници (гласове, песни и инструменти) от звуковите архиви на Етнографския музей в Женева (MEG)“.

Подходих към Амазонка с уважение, по поетичен и импресионистичен начин. Избрах вокалните и звукови елементи в тяхното възбуждащо измерение, вместо да се опитвам да бъда верен на определена етническа група. Интересно ми се стори да фантазирам за гората. Тя носи със себе си мощно въображение; както за западняците, така и за индианците. Тази музика също предизвиква форма на номадизъм, сякаш звуците се появяват и изчезват по време на миграция. Необходимо е да се върнем към принципите на оркестрация на звуците на природата, да работим със звуци, които се следват случайно, но които могат да съставят хармония или дисонанс. Както във всяка симфония, творбата има моменти на яснота или напрежение“.

Изложбата Amazônia се открива в Парижката филхармония на 7 април и след това ще обиколи още няколко града по света – от Париж до Сао Пауло, през Рио де Жанейро, Рим и Лондон. Представя над 200 фотографии, както и филми, включително препоръки от местни личности за необходимостта да се спаси тяхната култура и среда.

Местата, на които ще бъде показана изложбата са:

Paris  Philharmonie de Paris
Rome Maxxi
São Paulo  SESC Pompeia
Rio de Janeiro Museu Do Amanha
London Science Museum

Jean-Michel Jarre: “Amazônia

1. Part 1
2. Part 2
3. Part 3
4. Part 4
5. Part 5
6. Part 6
7. Part 7
8. Part 8
9. Part 9

Total Time 52:47