На 3 септември Tuesday The Sky ще издадат новия си албум, „The Blurred Horizon“, чрез Metal Blade Records. Официалният видеоклип към заглавната песен на диска може да се види по -долу.

Зараждането на Tuesday The Sky почти може да се счита за случайно. Китаристът Jim Matheos, известен с работата си с прогресив метъл гигантите Fates Warning, както и от проекти като OSI и сътрудничеството му с John Arch, Arch/Matheos, пише няколко песни, които не се вписват в нито един от утвърдените му проекти и заинтригуван от това, решава да напише повече и да види докъде ще го доведе това. Резултатът беше „Drift“ от 2017 г., запис, който не повлиян от изпълнители като Brian Eno, Sigur Rós, Boards Of Canada и Explosions In The Sky, а сега той се завръща с неговия наследник „The Blurred Horizon“. Смес от амбиент, електроника, пост-рок и други, “The Blurred Horizon” може би е най-добре да бъде описан като красив запис, който има своя естествена грация. Въпреки че е предимно дело на Matheos, той не е единственият изпълнител в записа, като прибягва до помощта на други музиканти, когато е необходимо.

Това е предимно солов проект, но с идеята да има различни гости във всеки запис, които да му помогнат да го завърши и, надявам се, да даде на всеки малко по -различен звук“, казва Matheos. „В първия запис поканих Anna Lynne Williams за вокалист в няколко песни, а Lloyd Hanney от God Is An Astronaut на барабани. В новия албум на барабани свири Gavin Harrison (The Pineapple Thief, King Crimson, Porcupine Tree). Той е моят абсолютно най-любим барабанист, така че той беше първият човек, за когото се сетих, когато реших, че някои от песните могат да се възползват от истински барабани. Първоначално си мислех само за една или две песни, но веднъж чух колко добре ги накара да звучат, продължавах да го моля да направи повече, което, за щастие, той се съгласи. Свиренето му добави съвсем ново измерение към песните, особено в „Hypneurotic“, където свири два различни пълни комплекта барабани, разположени в ляво и дясно, за да се постигне ефект на „двойка барабанисти“.

Everything Is Free” – заключителната песен и единствена в албума, включваща вокали – е кавър на песента на Gillian Welch и David Rawlings от 2001 г. „Fates Warning мислеха да запишат няколко мелодии като бонус песни за „Long Day Good Night“ (2020), а когато това не се случи, имах това предвид за бъдещ проект“, казва Matheos. “Изглеждаше, че се вписва добре тук, въпреки че това е иначе инструментален албум, а вокалите са на Tim Bowness (No-Man). Подобно на Gavin, Tim е човек, с когото съм работил в миналото, в OSI и няколко други проекта. Неговият красив глас е точно това, което исках за този запис“.

Tuesday the Sky: “The Blurred Horizon”

01. Half Remembered
02. Near Light
03. Cwmwl
04. Where The Enemy Sleeps
05. Laudanum Dream
06. Hypneurotic
07. Later, Then Now
08. Near Dark
09. Half Forgotten
10. The Blurred Horizon
11. Everything Is Free