Бившият барабанист на Slipknot Joey Jordison, един от основателите на групата, почина на 46-годишна възраст, съобщи семейството му във вторник (27 юли).

С разбити сърца сме да споделим новината, че Joey Jordison, барабанист, музикант и артист е починал мирно в съня си на 26 юли 2021 г.“, се казва в изявление на семейството на Jordison. “Смъртта на Joey ни остави с празни сърца и чувства на неописуема скръб. За тези, които познаваха Joey, разбираха неговото остроумие, неговата нежна личност, гигантско сърце и любовта му към семейството и музиката”.

Семейството на Joey помоли приятелите, феновете и медиите да уважават нуждата от неприкосновеност на личния живот и мир в този изключително труден момент“, се добавя в изявлението. “Семейството ще организира частно погребение и моли медиите и обществеността да уважат техните желания.

Jordison създава Slipknot в родната си Айова през 1995 г. заедно с перкусиониста Shawn Crahan и басиста Paul Gray. Slipknot обявиха през декември 2013 г., че Jordison и групата се “разделят” след близо две десетилетия заедно, въпреки че по-късно барабанистът каза в интервюта, че е уволнен. “Няма среща на групата? Никаква. Нещо от ръководството? Не, нищо“, каза Jordison в интервю за Metal Hammer през 2016 г. „Всичко, което получих, беше глупав имейл, в който се казваше, че съм излязъл от групата, заради която разбих целия си живот, за да създам“.

През 2016 г. Jordison разкри, че излизането му от групата съвпада с болестта му, наречена напречен миелит, и твърди, че съотборниците му са объркали медицинските му проблеми с проблем със злоупотребата с вещества. „Загубих краката си“, каза той на сцената на наградите „Metal Hammer Golden Gods Awards“ през 2016 г. „Вече не можех да свиря. Това беше форма на множествена склероза, която не желая и на най-големия си враг“.

От изявлението на семейството не става ясно дали състоянието му има нещо общо със смъртта му.

Преди раздялата с Jordison, Slipknot бяха три пъти в топ 10 на Billboard 200, включително един No. 1 за “All Hope Is Gone” (13 септември 2008 г.). Този албум се качва на върха в класациите за Топ рок албуми и хард рок албуми. С Jordison Slipknot също така претендират за четири топ 10 на Mainstream Rock Airplay, както и No. 2 с „Snuff“ през март 2010 г.

Джордисън създава групата Scar the Martyr през 2013 г., докато все още свири със Slipknot и свири със Sinsaenum преди смъртта си.