Бившият певец на Uriah Heep John Lawton почина на 74-годишна възраст. Lawton беше фронтмен на Uriah Heep от 1976 до 1979 г., появявайки се в три от студийните албуми на групата: “Firefly” (1977), “Innocent Victim” (1977) и “Fallen Angel” (1978)

По-рано днес Uriah Heep публикуваха следното изявление: „С дълбоко съжаление споделяме опустошителните и трагични новини за внезапната смърт на John Lawton на 29 юни 2021 г. Противно на съобщенията, не е имало заболяване. Той си отиде спокойно със съпругата си до него. John ще ни липсва много. Частно погребение ще се проведе в съответствие с неговите желания, като ще присъстват само семейство и близки приятели. Ще се радваме, ако неприкосновеността на личния живот на семейството се зачита през този труден период.“

Китаристът на Uriah Heep Мик Бокс сподели специален спомен за John от края на седемдесетте: „Един от моите трайни спомени за него в Heep, е когато свирихме „Wise Man“ в „Top Of The Pops“. Ако някога е имало песен, която не е типична за хард рок стила на бандата, това беше тя и се притеснявах, че ще ни обвинят в комерсиализъм. Не беше нужно да се притеснявам, тъй като John я изпя толкова мощно, рок феновете също го обичаха.”

Lawton започва музикалната си кариера в North Shields, Великобритания, в началото на 60-те с The Deans, куп деца, които на случаен принцип решават, че John трябва да бъде певец. След това преминава към West One и по-късно към Stonewall, която включва John Miles, Vic Malcolm (по-късно в Geordie) и Paul Thompson (по-късно в Roxy Music). След като Stonewall завършват шоу в клуба Top Ten в Хамбург през 1969 г., John решава да остане в Германия. Предлагат му работа като певец в легендарната немска култова рок група Lucifer’s Friend (1969–1976, 1979–1995) и записва девет студийни албума по време на работата си с групата. В началото на 70-те години John също се присъединява към Les Humphries Singers, с които записва повече от 20 албума и участва в конкурса за песен на Евровизия през 1976 година.

През 1976 г. Джон се присъединява към Uriah Heep като фронтмен и записва класическите албуми “Innocent Victim“, “Firefly“, “Fallen Angel” и “Live ’79” и обикаля Европа и САЩ до септември 1979 г. По време на дългогодишната си кариера , John е работил с някои големи имена на рок, по различни проекти, включително “Butterfly Ball” на Roger Glover и “Wizard’s Convention II” на Eddie Hardin. В края на 1980 г. той се присъединява към немската рок група Rebel за три албума, включително техните хит сингли “Line Of Fire” и “Eagles Flight“. Той ще запише още един албум с групата, сега известна като Zar в началото на 90-те. John се впуска в света на класическата музика, когато записва вокали за “Excalibur” на Volker Barber. През януари 1994 г. той формира Gunhill, по-късно известнa като JLB – John Lawton Band. Групата записва два албума (в студио / на живо) и обикаля Европа. През август 2000 г. John записва първия си самостоятелен албум, аплодирания от критиката „Still Paying My Dues To The Blues“.

През декември 2008 г. John навлезе в телевизионния свят, като представи документален сериал за пътуванията си „John Lawton Presents“, което доведе до обединяването му с българската формация Diana Express през ноември 2011 г., за да запишат „The Power Of Mind“ в Плевен. Участва и във филма “Love.net” през 2011 г..

През 2013 г. Lawton се присъедини към Uriah Heep, за обиколка на Холандия, Германия, Австрия, Италия и Швейцария. Lawton се събра отново с групата, за да замести Bernie Shaw, който се нуждаеше от малко почивка за рутинна медицинска процедура.

Поклон!