„Аларма Пънк Джаз“ представя: Джеймс Лег и Mental Architects в София и Пловдив

Финалът на радиофестивала “Аларма Пънк Джаз“ на БНР за сезона е с клавирен „дърти олд рокендрол“ Апокалипсис, пред-блус и пост-хардкор с дяволското дуо на Преподобния Джон Уесли Майерс от Тенеси, известен повече като Джеймс Лег (James Leg). Музиката на Джеймс Лег е ритуал, откровение, „кръв по клавишите” (ако трябва да използваме заглавието на един от албумите му) и неминуемо пречистване. Форматът, в който познаваме музикалните му представления, е дуо за кийборди и барабани, над които се извисява (а понякога и пропълзява като от Долната земя) невероятното гласище на Джеймс Лег.

Подходът на Джон Уесли към „изпяването“ е някъде на границата между Леми (мир и уиски на душата му!) и Том Уейтс. А творчеството на родения през 1983г. в Тенеси музикант включва както няколко албума с авторски песни (под името Джеймс Лег и в триото Black Diamond Heavies с Ван Кембъл, чийто продуцент за един ключов период е Дан Ауербах от The Black Keys), така и изключително запомнящи се интерпретации по Джими Хендрикс, Нина Симон, Хаунд Дог Тейлър, Робърт Джонсън и Джон Лий Хукър. Записва за легендарния лейбъл Alive Records, към чието семейство се числят музиканти и групи като G.G.Allin, Radio Moscow, The Murder JunkiesThe Black Keys, U.S.Bombs и посетилите „Аларма“ преди месец северноирландци The Bonnevilles.

И двата концерта са със специалното участие на Mental Architects, които миналия месец се преродиха също като (пост)апокалиптично дуо (Максим Стоименов – барабани и Антон Велев – китари) с ЕР-изданието Truesight.

31 май, четвъртък – 21:00ч. – София, клуб *Mixtape 5*, B-Side (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“). Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/231368730745868. Билети в EpayGo и на касите на EasyPay: 17 лв предпродажба – https://www.epay.bg/go/7077741671 и 20 лв на входа на клуба преди концерта

1 юни, петък – 20:00ч. – Пловдив, „Пост-културна сцена“ (ул. „Йоаким Груев“ 36). Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/169620513751309. Билети 8 лв предпродажба – https://www.epay.bg/go/2386374645 и 10 лв на входа на клуба преди концерта.