Носителят на Grammy за кънтри музика, Kenny Rogers, е починал на 81 години. Той e „починал спокойно вкъщи заобиколен от семейството си“.

Музикантът е починал в дома си в Санди Спрингс, Джорджия, от естествени причини. „Kenny Rogers остави незаличим отпечатък в историята на американската музика“, се казва в съобщението. „Неговите песни докоснаха живота на милиони по целия свят“. Семейството на Rogers планира погребение в тесен семеен кръг заради притеснения от коронавирус. На по-късна дата ще се проведе публичен мемориал в чест на живота му.

Роджърс оглави класациите през 70-те и 80-те години и спечели три награди Grammy. Той беше най-известен с хитовата си песен “The Gambler”, издадена през 1978 година. Асоциацията на кънтри музиката заяви, че Rogers „завинаги е оставил отпечатък в историята на кънтри музиката“.

Rogers е отгледан в Хюстън Хайтс със седем братя и сестри. Когато е 20-годишен той записва първия си златен сингъл, наречен “That Crazy Feeling”, а когато този ранен успех затихва, той се присъединява към джаз групата Bobby Doyle Trio като басист. Пробивът му идва, когато през 1966 г. той е помолен да се присъедини към фолк групата New Christy Minstrels. Групата се реформира като First Edition и записва популярния поп хит “Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)”. Rogers и First Edition смесват кънтри-рок и фолк и стават популярни с песни като Ruby, Don’t Take Your Love To Town.

След разпадането на групата през 1974 г., Rogers започва соловата си кариера и прави голям хит с кънтри баладата “Lucille”, през 1977 г., която преминава в поп класациите и печели на Rogers първата награда Grammy. Rogers инвестира времето и парите си в различни начинания в хода на кариерата си, известна е голямата му страст към фотографията, довела до няколко книги, както и автобиографията, „Making It With Music“. Той имаше верига ресторанти, наречени Kenny Rogers Roasters.


През 2007 г. “The Gambler” стана неофициален химн на английския отбор по ръгби на Световната купа в Англия, връщайки Rogers отново в светлината на прожекторите.

Той е въведен в Залата на славата на кънтри музиката през 2013 г., през същата година свири на фестивала Glastonbury и получава награда за цялостно постижение от страна на Country Music Association.