На 7 април 2016 г. от 18:30 часа в галерия „Vivacom Art Hall“, на ул. “Гурко” No. 4, ще бъдат открити изложбите на Lenny Kravitz и Матю Битон“Flash” и“Ascension”.

Прочут, обожаван, постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, папараци, всички оборудвани със смарт-телефони, камери, микрофони и светкавици. Lenny Kravitz насочва обектива към тези, които го следват навсякъде. Той обръща ловко фокуса и събитята, снима тези, които го снимат, така се ражда серията „Flash“ – черно бели фотографии, запечатали ежедневието на звездата през нейните собствени очи, ярки образи, неочаквно хванати в клопката на собсвените си действия.

“Интересно е, че същите тези хора, които ме преследват, за да ме снимат, са станали тема на изложбата ми. Чрез завъртане на обектива обратно върху тях, аз косвено поглеждам към себе си и сюрреалистичния свят, в който живея, когато пътувам. Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка”, споделя Lenny.

Той разказва, че когато е бил на 6-7-годишна възраст, често се е случвало да си играе с „Лайка“-та на баща си – тогава кореспондент във Виетнам, като апаратът му се е виждал изключително интересен с всичките си копченца и лъскав вид.

С течение на времето фотоапаратът спира да го интересува така живо и Lenny започва да се занимава с музика, за да стане звездата, която познаваме днес. Преди 1-2 години обаче негов приятел фотограф дава на артиста своя фотоапарат, за да поснима. Камерата се оказва модел на „Лайка“, което залива Kravitz със спомени за детството и баща му.

Той решава да излезе навън и да снима света около себе си – парадоксално обаче светът около него също го снима.

„Вместо да се нервя, че не мога да се разхождам спокойно навън и да снимам – аз фотографирах каквото беше пред мен. Трябва да уловиш момента от твоя собствен живот, който стои пред теб. Затова започнах да снимам хората, които снимат мен, това се превърна в танц, в игра“, казва музикантът.

Lenny Kravitz by Matthieu Bitton
Lenny Kravitz by Matthieu Bitton

От компанията „Лайка“ се свързват със звездата и заедно създават лимитираната серия от 125 фотоапарата „Leica M-P Correspondent“. Дизайнът е дело на Kravitz и неговата компания за дизайн, като външният вид и името са вдъхновени от бащата на Lenny и камерата, която той ползва, докато е военен кореспондент във Виетнам, и която подарява на сина си, когато артистът е на 21 години.

Дизайнът е старомоден и представлява преработена версия на модела „Leicaflex“, който обаче притежава всички модерни технологии. Визията му е специално обработена, за да не изглежда чисто нов, а употребяван.

“Харесвам нещата с история, които имат живот и какво да разкажат”, коментираLenny, като допълва, че винаги се чувства по-комфортно, използвайки стари дрехи, обувки, китари, фотоапарати и т.н.

Освен снимките, които прави Kravitz, изложбата „Ascension“ покаже и фотографиите на дългогодишния приятел на музиканта – Матю Битон. Фотографът застава от другата страна на обектива и ни представя ежедневието на рок звездата на сцената, на път и когато си почива.

По този начин „Flash“ и „Ascension“ се обединяват, за да представят гледните точки за живота на музиканта отвън и отвътре в един цялостен спектър.

Експозицията на Kravitz в България е третата му публична изява като фотограф до този момент. Дебютът си той прави на 5 март миналата година в галерия „Лайка“ в Лос Анджелис, а втората си изложба организира в галерия „Остлихт“ във Виена.

Събитието е шестата изложба от платформата „Майстори на фотографията“ на фондация “МУСИЗ”, която запозна българската публика с работата на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи като Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс.