Считаният за баща на рокендрола легендарен музикант Little Richard е починал днес на 87-годишна възраст, съобщи сп. Rolling Stone. Засега не се посочва причината за смъртта му.

Известен с дивия си и пламенен стил Richard Wayne Penniman, вдъхновяваше младите музиканти от цял свят. Роден в Мейкън, щата Джорджия, той е второто от общо 12 деца в семейството. Изгонен е от дома си още като тийнейджър и е взет за отглеждане от семейство бели, което държи клуба, в който той се изявява за първи път. 

Little Richard започва с изпълнения на джъмп блус, но най-известните му и успешни парчета са “Tutti Frutti,” “Long Tall Sally” и  от средата на 50-те години на ХХ век, a “Rip It Up”, “Keep A-Knockin'” и “Good Golly Miss Molly” са невероятно енергични и със скандални за времето си сексуални намеци.

Неговите песни са изпълнявани от Elvis Presley, Huddy Holly и Bill Haley. Вълна от млади британски музиканти – от ранга на The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie, Rod Stewart и Lemmy Kilmister, посочват Little Richard като свой вдъхновител. По цял свят творчеството му е изучавано от звездите на соул музиката (Otis Redding, James Brown, Michael Jackson), но и от рок икони (Jimi Hendrix, Bob Dylan, AC/DC).

Little Richard бе известен и с колоритния си стил – спирала на миглите, цветни дрехи – по-късно повторен от Jimi Hendrix и Prince. Сп. GQ го определя като “несъмнено най-смелият и най-влиятелният сред бащите-основатели на рокенрола”.

В края на 50-те години той изоставя грубия стил от ранните си сингли, за да продължи кариерата си като госпъл изпълнител. Но през 60-те пак се завръща към рокендрола. По-късно Richard се изявява в детски програми и записва албуми за деца. Той изпява тематичната песен за “The Magic School Bus”, изпя във ваната “Rubber Ducky” в сериала “Улица Сезам” и бе гост-звезда в “Pee-wee’s Christmas Special.”

Little Richard е член на Залата на славата на рокендрола още от първия ѝ клас през 1986 г. Той получи Grammy за цялостно творчество и пя на встъпването в длъжност на Бил Клинтън като президент на САЩ през 1992 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ постави “Tutti Frutti” в Националния звукозаписен регистър през 2010 г.

Литъл Ричард има издадени 26 студийни албума между 1957 и 1992 г.