Басистът на Nightwish, Marko Hietala, обяви, че напуска групата.

“Мили хора. Напускам Nightwish и обществения живот.

От доста години не се чувствам удовлетворен от този живот. Големите компании за стрийминг, изискващи работа от 9 до 5 от артистите, несправедливо споделят печалбите. Ние сме банановата република на музикалната индустрия. Най-големите организатори на турове вземат процент дори от собствените ни стоки.

Изминалата година ме принуди да си остана вкъщи и да мисля. И аз се оказах разочарован от много неща. Разбрах, че имам нужда от тази проверка. За да пиша, пея и свиря, трябва да намеря някои нови причини и вдъхновения. Дори в моята книга описах хроничната си депресия. Опасно е за мен и хората около мен, ако продължа. Някои от мислите ми бяха много мрачни. Не се притеснявайте, добре съм. Имам двамата си сина, съпруга, семейство, приятели, куче и много любов.
И не мисля, че ще си отида окончателно.

“Конспирация” е думата на деня. За хората, които ги харесват, трябва да кажа, че 55-ият ми рожден ден е на 14 януари и със сигурност съм си отделил времето за себе си. Да обвинявам например Tuomas е обида както за него, така и за свободното ми мислене. Това е много тъжно нещо и за всички нас. Погрижете се, моля.

Има няколко договорени неща, които ще направя през 2021 г. Иначе любезно и с уважение моля медиите, групите и т.н. да не ме молят за нищо през следващата година. Трябва да преоткрия нещо. Надявам се да ви разкажа за това през 2022 г. Все пак не е обещание.

Съжалявам за това.
Marko Hietala
P.S. Tony Iommi е изключение от „никакъв контакт”. Героят на моето детство има предимство.”