Новият криминален/комедиен сериал на Netflix „Clark“ има метъл родословие. Режисиран от метъл музикант, превърнал се в режисьор Jonas Åkerlund, шведският сериал показва Bill Skarsgård („То“, „Касъл Рок“) в ролята на Кларк Олофсон, шведски престъпник, който се превръща в „гангстер-знаменитост“ заради своите различни сблъсъци със закона и продължителни арести.

Сред неговите подвизи беше прословутият обир на Нормалмсторг, който доведе до измислянето на „Стокхолмския синдром“, при който заложниците развиват емоционална връзка със своите похитители.

Вокалистът/китаристът на Opeth Mikael Åkerfeldt композира саундтрака за филма, като той пее в четири от 34-те песни. Åkerfeldt коментира участието си: „Написването на музика за „Кларк“ е може би едно от най-възнаграждаващите неща, които съм правил музикално. Беше толкова забавно. Предизвикателно, но забавно. Исках да свърша добра работа, разбира се, и да осигуря музика, която да пасва на доста странната история на Кларк Олофсон. Трябваше да му създам звук. Звукът му. Предполагам, че всичко е в главата ми, но имах чувството, че се приближавам към нещо, след като завърших първата песен. Незабавната обратна връзка от Йонас Акерлунд беше почти твърде положителна. Така че просто го взех от там.

По време на пандемията написах толкова много музика за този проект, но ми харесва да мисля, че не се отклоних твърде много от „оригиналния звук на Кларк“. Завършеният запис на саундтрака е откровена смесица от музикални стилове. Някои звуци, които познавам. Други звуци бяха съвсем нови за мен. Или стари, в зависимост от това как го виждате.

Албумът всъщност изобщо няма музикален смисъл и това е целта. Писането на музика, за да изобрази многостранната история на човек като Кларк Олофсон, трябваше да породи някакъв вид музикална лудост. Тя (музиката) е навсякъде. Колкото и да е странно, но и моят личен вкус към музиката.

Дори ако мнозина биха сметнали Кларк за „луд за връзване“, това наистина ми помогна в работата ми. Няма граници (нека ги преминем). Няма правила (нека ги нарушим). Всичко се случва…”

Този саундтрак беше пуснат дигитално чрез Milan Records и може да бъде чут по-долу. Той ще бъде издаден на физически носители на 22 юли чрез InsideOut Music (предварителни заявки тук.)

В допълнение към работата си по саундтрака, Åkerfeldt също получи малка роля като сприхав затворник. Tobias Forge, мозъкът зад театралната шведска метъл група Ghost, също се появява в сериала като цигулар. Myrkur (известна още като Amalie Bruun) също получи малка роля.

Кратката поява на Tobias Forge може да видите тук:

Слушайте целия саундтрак тук:

Mikael Åkerfeldt “Clark (Soundtrack From The Netflix Film)”:

0. Libertine Theme
1. Tango Bizarre
2. Druglord Panic
3. Rockefellers
4. Vintage Modern
5. Wish You Were There
6. The Weak Heart
7. Happiness
8. Ode To Confusion In A Minor
9. La Shay’ Jadid Taht Alshams
10. The Real Me
11. Here’s That Sunny Day
12. Perfect Horizon
13. Sea Slumber
14. Then
15. The Hunted Are In The Clear
16. Northern Hemispheres
17. Ordinary Folks
18. Distant Spring
19. Funky Chicken
20. Code To The Vault
21. Two Mermaids
22. Rags to Riches
23. Sunrise
24. Red & White
25. Headfirst Into The Storm
26. Ballad Of The Libertine in G Minor
27. Lost In San Marino *
28. Rhodes Rat
29. Måndag I Stockholm *
30. Mother Of One
31. Vielleicht Später *
32. Battle For Love *
33. Night Life

* vocals