Няколко месеца след излизането на деветия им албум “Will Of The People” Muse споделиха специална версия на “Kill Or Be Killed”: Felsmann + Tiley’s reinterpretation.

Will Of The People“ излезе през август – у нас благодарение на Орфей Мюзик – изключителен лицензиант на Warner Music за България. Деветият албум на групата, издание на Warner Records, е записан в Лос Анжелис и Лондон и е продуциран от групата.

За да предостави контекст, групата сподели внимателно формулирано изявление: „Will of the People“ “е повлиян от нарастващата несигурност и нестабилност в света“, пишат те. „Пандемия, нови войни в Европа, масови протести и бунтове, опит за въстание, колебание на западната демокрация, нарастващ авторитаризъм, горски пожари и природни бедствия и дестабилизирането на глобалния ред – всичко това формира „Will of the People“. Това беше тревожно и страшно време за всички нас, тъй като Западната империя и природният свят, които ни крепят толкова дълго, са наистина застрашени. Този албум е лична навигация през тези страхове и подготовка за това, което следва.”

Това е дълъг списък от теми, за които много хора се тревожат, и е изкушаващо да се анализира текстът – да се отгатне към кого се отнася „надигащият се авторитаризъм“ или да се прочетат дълбоко фрази като „опит за въстание“ и „пандемия“. Може би си мислите, че знаете точно какво имат предвид Muse и може би сте прави. Все пак групата можеше да бъде по-ясна, но те избраха да оставят място за интерпретация.

През ноември Muse издадоха версия на “Ghosts (How Can I Move On)” и с италианската изпълнителка Elisa, а през декември се появи версия на същото парче в дует с френската икона Mylène Farmer.

Слушайте/поръчайте в своята любима дигитална платформа тук.

Muse: “Will of the People“:

01. Will of the People
02. Compliance
03. Liberation
04. Won’t Stand Down
05. Ghosts (How Can I Move On)
06. You Make Me Feel Like It’s Halloween
07. Kill or Be Killed
08. Verona
09. Euphoria
10. We Are Fucking Fucked

Muse обявиха нови дати за концерти в Европа за лятото на 2023 г. в рамките на световното си турне “Will Of The People”. Специални гости на концертите, които ще се проведат в Австрия, Нидерландия, Германия, Франция, Швейцария и Италия, ще бъдат Royal Blood.

Ето всички обявени до момента дати (включително обявените по-рано 4 дати за Великобритания):

27 MAY 2023 Plymouth, England Home Park
03 JUN 2023 Wiener Neustadt, Austria Stadion Open Air
07 JUN 2023 The Hague, Netherlands Malieveld
08 JUN 2023 Prague, Czech Republik Rock For People Festival
09 JUN 2023 Cologne, Germany RheinEnergie Stadion
15 JUN 2023 Lyon, France Groupama Stadium
20 JUN 2023 Huddersfield, England John Smith’s Stadium
23 JUN 2023 Glasgow, Scotland Bellahouston Park
25 JUN 2023 Milton Keynes, England The National Bowl
29 JUN 2023 Bordeaux, France Matmut Atlantique
01 JUL 2023 Werchter, Belgium Rock Werchter Festival
08 JUL 2023 Paris, France Stade De France
12 JUL 2023 Bern, Switzerland Bernexpo Areal Openair
15 JUL 2023 Marseille, France Orange Velodrome
18 JUL 2023 Rome, Italy Stadio Olimpico
22 JUL 2023 Italy, Milan Stadio San Siro

Muse са Matt Bellamy (вокал, китара, клавишни), Dominic Howard (ударни) и Chris Wolstenholme (бас, бек-вокал). Последният им албум – „Simulation Theory“ (2018), дебютира на първо място. Това е шестият пореден албум на групата, който дебютира на челно място в Обединеното кралство. Предишният им студиен албум – „Drones“, спечели награда „Grammy“ (втората за групата) за най-добър рок албум през февруари 2016 г. От създаването си през 1994 г. Muse издадоха осем студийни албума, продавайки над 20 милиона копия по целия свят.

Широко признати като една от най-добрите банди на живо в света, Muse са спечелили множество музикални награди, включително две награди „Grammy“, една „American Music Award“, пет “ MTV Europe Music Awards“, две „Brit Awards“, единадесет „NME Awards“ и седем „Q Awards“.