Muse издадоха на 26 август 2022 своя нов албум „Will Of The People“ – един от най-очакваните албуми на годината.

Will Of The People“ излиза у нас благодарение на Орфей Мюзик – изключителен лицензиант на Warner Music за България. Деветият албум на групата, издание на Warner Records, е записан в Лос Анжелис и Лондон и е продуциран от групата. „Will of the People“ може да поръчате тук. Официалният магазин на групата предлага селекция от пакети с опции, включително ексклузивно колекционерско издание на винил, селекция от касети и три подписани арт карти.

На пръв поглед списъкът с песни за „Will of the People“ със сигурност изглежда политически зареден, с множество песни, които биха могли да препратят към една от любимите теми на Muse: борбата на индивида срещу несправедливата система. В допълнение към заглавната песен, „Compliance“ и скорошния сингъл „Won’t Stand Down“, има и песни, наречени „Liberation“ и „Kill Or Be Killed“. Други заглавия може да послужат за почти всеки повод („We Are Fucking Fucked“), а някои трябва да останат непрозрачни засега, включително „Verona“, което може да бъде за всичко от хубава ваканция до историята за Ромео и Жулиета.

За да предостави контекст, групата сподели внимателно формулирано изявление: „Will of the People“ “е повлиян от нарастващата несигурност и нестабилност в света“, пишат те. „Пандемия, нови войни в Европа, масови протести и бунтове, опит за въстание, колебание на западната демокрация, нарастващ авторитаризъм, горски пожари и природни бедствия и дестабилизирането на глобалния ред – всичко това формира „Will of the People“. Това беше тревожно и страшно време за всички нас, тъй като Западната империя и природният свят, които ни крепят толкова дълго, са наистина застрашени. Този албум е лична навигация през тези страхове и подготовка за това, което следва.”

Това е дълъг списък от теми, за които много хора се тревожат, и е изкушаващо да се анализира текстът – да се отгатне към кого се отнася „надигащият се авторитаризъм“ или да се прочетат дълбоко фрази като „опит за въстание“ и „пандемия“. Може би си мислите, че знаете точно какво имат предвид Muse и може би сте прави. Все пак групата можеше да бъде по-ясна, но те избраха да оставят място за интерпретация.

Днес групата показа и ново текстово видео, “Ghosts (How Can I Move On)”:

Muse: “Will of the People“:

01. Will of the People
02. Compliance
03. Liberation
04. Won’t Stand Down
05. Ghosts (How Can I Move On)
06. You Make Me Feel Like It’s Halloween
07. Kill or Be Killed
08. Verona
09. Euphoria
10. We Are Fucking Fucked

Muse обявиха нови дати за концерти в Европа за лятото на 2023 г. в рамките на световното си турне “Will Of The People”. Специални гости на концертите, които ще се проведат в Австрия, Нидерландия, Германия, Франция, Швейцария и Италия, ще бъдат Royal Blood.

Ето всички обявени до момента дати (включително обявените по-рано 4 дати за Великобритания):

27 MAY 2023 Plymouth, England Home Park
03 JUN 2023 Wiener Neustadt, Austria Stadion Open Air
07 JUN 2023 The Hague , Netherlands Malieveld
09 JUN 2023 Cologne, Germany RheinEnergie Stadion
15 JUN 2023 Lyon, France Groupama Stadium
20 JUN 2023 Huddersfield, England John Smith’s Stadium
23 JUN 2023 Glasgow, Scotland Bellahouston Park
25 JUN 2023 Milton Keynes, England The National Bowl
29 JUN 2023 Bordeaux, France Matmut Atlantique
08 JUL 2023 Paris, France Stade De France
12 JUL 2023 Bern, Switzerland Bernexpo Areal Openair
15 JUL 2023 Marseille, France Orange Velodrome
18 JUL 2023 Rome, Italy Stadio Olimpico
22 JUL 2023 Italy, Milan Stadio San Siro

Muse са Matt Bellamy (вокал, китара, клавишни), Dominic Howard (ударни) и Chris Wolstenholme (бас, бек-вокал). Последният им албум – „Simulation Theory“ (2018), дебютира на първо място. Това е шестият пореден албум на групата, който дебютира на челно място в Обединеното кралство. Предишният им студиен албум – „Drones“, спечели награда „Grammy“ (втората за групата) за най-добър рок албум през февруари 2016 г. От създаването си през 1994 г. Muse издадоха осем студийни албума, продавайки над 20 милиона копия по целия свят.

Широко признати като една от най-добрите банди на живо в света, Muse са спечелили множество музикални награди, включително две награди „Grammy“, една „American Music Award“, пет “ MTV Europe Music Awards“, две „Brit Awards“, единадесет „NME Awards“ и седем „Q Awards“.