Всяка година се обръщаме назад, за да си припомним добрите и лошите моменти.

Смъртта е част от ежедневието и независимо дали искаме, се налага да се разделим с някои от кумирите си. Нека си припомним тези, които изгубихме през 2022-ра:

Burke Shelley (10 април 1950 – 10 януари 2022)

Burke Shelley е най-известен като фронтмен и басист на уелското рок трио Budgie – съвременници на Black Sabbath и един от родоначалниците на хеви метъла. Дъщеря му съобщи, че той е починал в съня си в болница в Кардиф на 71 години.

Ronnie Spector (10 август 1943 – 12 януари 2022)

Ronnie Spector беше съоснователка и певица на поп иконите от 60-те The Ronettes, която имаше бурен брак с продуцента Phil Spector. Тя даде гласа си на множество хитове, включително “Be My Baby“, за който Brian Wilson от Beach Boys каза, че е най-голямото му влияние и най-великият запис, който някога е чувал. Тя почина след кратка битка с рака и семейството й съобщи, че е живяла живота си с „блясък в очите, смело отношение, злобно чувство за хумор и усмивка на лицето“.

Meat Loaf (27 септември 1947 – 20 януари 2022)

Роден като Marvin Lee Aday, Meat Loaf придоби световна слава, след като си партнира с писателя и продуцент Jim Steinman. Неговият дебютен албум, написан от Steinman, “Bat Out of Hell“, остава един от най-продаваните албуми в историята, а трилогията “Bat Out of Hell” е продала повече от 65 милиона копия по целия свят. Той също имаше малки роли във филми, включително The Rocky Horror Picture Show и Fight Club. Alice Cooper го нарече „един от най-великите гласове в рокендрола“ след смъртта му – причината за която не беше официално разкрита.

Jon Zazula (16 март 1952 – 1 февруари 2022)

Известен също като Jonny Z, Zazula изигра важна роля за популяризирането на музиката на Metallica и много други групи в света. Той е съосновател на Megaforce Records, лейбълът, които става дом за траш легендите, след като Zazula чува тяхното демо “No Life ‘Til Leather“. Представител на лейбъла каза, че той е починал от усложнения на рядкото невропатично разстройство CIDP, COPD и остеопения. Дъщерята Рики каза: „Нашият баща живя живот толкова бърз, тежък, тежък, силен и въздействащ, колкото музиката, която донесе на света.“

Ian McDonald (25 юни 1946 – 9 февруари 2022)

Не са много музикантите, които участват в създаването на една изключително влиятелна група, да не говорим за две. Ian McDonald е съосновател на прог основателите King Crimson през 1968 г. и неговият мелотрон, саксофон и флейта формират огромна част от звука им в основополагащия дебютен албум “In the Court of the Crimson King“. Той напуска групата скоро след това, но става съосновател на Foreigner, появявайки се в първите им три албума. Негов представител каза, че той е починал в мир, заобиколен от семейството си.