Датската фолк/метъл/прог изпълнителка Myrkur е готова с новия си албум – “Spine” излиза на 20 октомври 2023, чуйте още един нов сингъл по-долу.

Новият албум обединява някои от най-вълнуващите, иновативни и противоречиви на жанра моменти от кариерата на Myrkur в нещо, което те кара да настръхнеш, екстремно и брилянтно както винаги. “Spine” показва Myrkur в най-суровия ѝ и непоклатим вид – несъмнено един от най-амбициозните и кинематографични албуми на годината. “Spine” се отнася за личната митология на Myrkur. Написано в един от най-трудните периоди в живота на Amalie Bruun, “Spine” е пряк резултат от нейните преживявания след раждането на детето ѝ. От любовта и еуфорията, които идват с майчинството, до страховете от неизвестното, албумът, в крайна сметка, е за търсенето на баланс сред хаоса. За Bruun/Myrkur записът изследва самата човешка природа на това какво означава да бъдеш майка и намира допирни точки със скандинавската митология.

Записано с Randall Dunn в студио Sundlaughin в Исландия (Sigur Rós) – приливите и отливите в Spine отразяват дълбоката емоционалност на Myrkur, докосва набор от жанрове – от безкомпромисен метъл, както се чува в неподражаемата” Valkyriernes Sang”, до по-мрачни звукови територии, вдъхновени от фолк и страховити вокални пасажи в “Like Humans”. От “друга страна, “Mothlike” показва чувствителността на Myrkur в нова светлина, с нотки на електронни основи и буйни синт оркестрации.

Заглавната песен на Spine се оказва една от най-трогателните песни в творчеството на певицата, тъй като преминава през моменти на деликатни вокални, ударни и струнни аранжименти, до тежък припев, който служи като “гръбнак” за останалата част от албума. Еуфоричният поглед на Myrkur е напълно показан тук, тъй като песента гласи:

“My body made your spine / You and I intertwine / You made me human / Stay with me / You will be / The one I love the most”.

Със “Spine”, Myrkur разкрива следващата глава в личната митология на Amalie Bruun и определя нов курс за енигматичната банда.

Току-що излезе още едно видео, “Mothlike“:

Myrkur – “Spine”

1. Balfaerd
2. Like Humans
3. Mothlike
4. My Blood Is Gold
5. Spine
6. Valkyriernes Sang
7. Blazing Sky
8. Devil in the detail
9. Menneskebarn