Andy Fletcher, клавирист и съосновател на британските електронни легенди Depeche Mode, почина на 60-годишна възраст. Все още не е обявена причината за смъртта му.

Групата съобщи тъжната новина в социалните си мрежи. В съобщението се казва: „Шокирани сме и сме изпълнени с огромна тъга от преждевременната кончина на нашия скъп приятел, член на семейството и групата Andy “Fletch” Fletcher. Fletch имаше златно сърце и беше винаги до приятелите си, когато имат нужда да споделят нещо, да се посмеят добре или да пийнат студена бира. Сърцата ни са със семейството му и ви молим да запазите спомена за него в мислите си и да уважите скръбта на близките му в този момент“.

Andrew John Leonard Fletcher е роден на 8 юли 1961 г. в Нотингам. Започва да учи музика в края на 70-те години на миналия век, като по същото време заедно с училищен приятел създава групата No Romance In China, където свири на бас китара.

По-късно се мести в град Базилдън, където основава групата Composition Of Sound с Vince Clarke и Martin Gore. Когато певецът Dave Gahan се присъединява към групата, тя е преименувана на Depeche Mode. Групата взима името си от френското модно списание Dépêche mode. В края на 1981 г., малко след издаването на дебютния им албум “Speak & Spell“, Clarke напуска. По-късно мястото му беше заето от Alan Wilder, който бе част от групата от 1982 до 1995 година. Стилът им се променя през годините – от new wave и new romantic, през 1990-те години са окачествявани като алтернативна рок група.

Fletcher, говорейки за ролята си в Depeche Mode в документалния филм “101” от 1989 г., каза: “Martin е автор на песни, Alan е добър музикант, Dave е вокалист, а аз само се бъркам.”

Fletch e ненадминат в преговорите и уреждането на формалностите за Depeche Mode, а освен това и е неин мениджър. През 2002-ра той основава и звукозаписното студио Toast Hawaii, занимаващо се само с групата Client. Понякога има изяви и като DJ. През 2020 г. заедно с останалите от Depeche Mode бе приет сред легендите в Залата на славата на рокендрола.

Depeche Mode имат 14 студийни албума, последният от които, “Spirit“, излезе през 2017 г.