Световноизвестният изпълнител Charles Aznavour почина на 94-годишна възраст, съобщи Франс прес. Aznavour, който за над 70-годишната си кариера на музикант създаде над 1300 песни (изпълнявани на 7 езика) и продаде над 100 млн. албума, бе на сцената до последните години от живота си. Изиграл е над 60 роли в киното.

Шахнур Вагхинаг Азнавурян е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски емигранти от Грузия и днешна Турция, избягали от Османската империя. Изпълнителската му кариера започва още докато е дете – за сметка на училището, което напуска на 9-годишна възраст – и той бързо приема “Азнавур” като сценично име. Големият му пробив обаче е през 1946 г., когато Едит Пиаф го забелязва и пожелава да го вземе със себе си по време на турнета във Франция и САЩ.

Описван като “френския Франк Синатра”, той бе едно от най-важните имена за френския шансон, но кариерата му надхвърляше музиката, с близо 60 роли в киното и остри политически позиции по въпроси от арменския геноцид и съпротивата срещу крайната десница до авторското право.

“Вдъхновяваше ме всичко: телевизията, радиото, книгите… Тъй като нямам въображение, подхващам това, което видя,” каза той неотдавна в интервю за “Ел паис”. “Някои хора имат (въображение) и въпреки това не са способни да напишат песен.”

Освен с артистичната си кариера, Aznavour, е известен и с множеството си усилия в подкрепа на арменския народ. Той основава “Aznavour pour l’Arménie” (Азнавур за Армения) след последиците от земетресението, което опустошава северната част на Армения на 7 декември 1988 година и става причина за гибелта на десетки хиляди жители на страната, а още хиляди остават бездомни. За 30 години неговата хуманитарна дейност развива мащаба си и обхваща още множество благотворителни каузи за страната.