The Beatles

Скулпторът Andy Edwards е пресъздал снимка на The Beatles от 1963, от сесия край река Мърси в родния им Ливърпул. Композицията тежи 1.2 тона и е открита през 2015-та, 50 години след последното шоу в Empire Theatre.

Chuck Berry

Създадена от Harry Walker през 2011, статуята е поставена точно срещу клуб Blueberry Hill в Сейнт Луйс, превърнат в мини-музей на Chuck Berry.

Rory Gallagher

Бронзовата статуя на ирландската рок легенда Rory Gallagher е създадена от David Annand и е открита през 2010 в Ballyshannon. Gallagher е роден там през 1948 в болница, много сполучливо наречена Rock Hospital.

Jimi Hendrix: Isle of Wight

Статуята на Jimi Hendrix, във версията на John Swindells е издигната от John Giddings, промоутър на фестивала Isle of Wight, където Hendrix прави свое историческо изпълнение през 1970-та.

Jimi Hendrix: Seattle

Още една бронзовата статуя на Jimi Hendrix, тя е създадена от Daryl Smith и е разположена в Сиатъл, пред бизнес сграда на Broadway Avenue.

Buddy Holly

Бронзовата статуя на Buddy Holly, свирещ на своя Fender Stratocaster се намира в Lubbock, Texas. Създадена е от Grant Speed през 1980-та и е част от от местна “Алея на славата”.

Glenn Frey

Glenn Frey е почетен от Corner Foundation, KSLX – те разполагат тази статуя в Winslow, Arizona през 2016.

Lemmy Kilmister

Къде иначе, ако не пред любимия му пъб Rainbow Bar and Grill, може да бъде разположена тази статуя на Lemmy. Създадена е от Travis Moore и е финансирана по модела crowd-sourcing.

David Bowie

Още една статуя, която може би ще бъде създадена, ако се съберат 990 000 паунда с кампания в CrowdFounder. Тя ще бъде разположена в Brixton, съвсем близо до родното му място.

John Lennon

Младият John е поставен до Cavern Club в Ливърпул през 1997-ма, по случай 40-тата годишнина на клуба. Това е изключително важно място за групата, от там започва кариерата им, а статуята пресъздава обложката на албума на Lennon от 1975-та ‘Rock ‘n’ Roll.’

Phil Lynott

Роден в Англия, легендата от Thin Lizzy Phil Lynott е отгледан в Дъблин от баба си – и именно там е неговата статуя. Тя е дело на Paul Daly и е разположена пред клуб Bruxelles през 2005. Местните я наричат “The Ace With the Bass.”

Freddie Mercury

Скулпторът Irena Sedlecka отдава почит към Freddie Mercury в Montreux, където певецът е притежавал студио и именно там са записани вокалните партии за ‘Made in Heaven’, последния му албум с Queen.

Elvis Presley

Статуята на  Andrea Lugar е поставена в Memphis през 1997-ма, тя заменя версия на по-късния Elvis, която е преместена на закрито заради набези на феновете. Новата статуя е обградена от стабилна ограда..

Johnny Ramone

 

Доста необичаен ход – Johnny Ramone поръчва собствената си статуя, докато се бори с рак на простатата. Двуметровата бронзова скулптура е дело на Wayne Toth и е поставена на гроба на  Рамоне в Hollywood Forever Cemetery през 2004-та.

Bon Scott

Bon Scott не е роден във Fremantle, Australia, където му издигат тази статуя в реален ръст по проект на скулптора Greg James. Но той е приемал Fremantle за свой дом. Семейството му се мести тук през 56-та и певецът е погребан в Fremantle Cemetery.

Stevie Ray Vaughan

Този мемориал в памет на Stevie Ray е трябвало да бъде открит през 93-та, на рождената дата на великия блусар, но скупторът Ralph Helmick я завършва шест седмици по-късно. Намира се в Auditorium Shores в Austin, където Vaughan е свирил често.

Ronnie James Dio

Статуята на Dio в Каварна е открита на 23 октомври 2010 и е дело на Александър Петров и Красимир Кръстев.

Георги Минчев

Почти три години по-късно на същото място е поставена и статуя на великия Георги Минчев, като идеята е на тази алея да има още статуи от славната история на рок-музиката. Засега идеята е в застой – разбираемо, като се има предвид какви хора са на власт в града в момента.