През последните две седмици беше проведено научно проучване в Нови Сад, насочено към оценка на въздействието на фестивала EXIT върху разпространението на вируса Covid-19, както и степента на ефективност на протокола за сигурност “Безопасни събития в Сърбия”, който беше стриктно приложен на фестивала EXIT.

Изследването беше организирано от професионалния персонал на Здравен център Нови Сад и асоциацията Project Lab, под ръководството на ръководителя на изследователския екип, епидемиолог и асистент, д-р Мария Милич.

„За да се проучи рискът от заразяване с коронавирус по време на посещение на масови събития, в ситуацията, когато са приложени всички превантивни мерки и когато всички посетители трябва да бъдат напълно ваксинирани или да имат отрицателен тест за коронавирус, беше решено по време на фестивала EXIT да се проведе научно проучване, като по този начин се използва уникалната възможност за придобиване на нови научни знания за вируса “, казва д-р Милич.

Общо 345 посетители бяха разпределени в две групи – ваксинирани и тези, които влязоха във фестивала с отрицателен тест. Те бяха тествани преди да влязат в зоната на фестивала от 8 до 10 юли, а само един човек беше с положителен тест и той естествено нямаше право да посети фестивала. Тестването е повторено седем дни по-късно, от 15 до 17 юли и резултатите са повече от обнадеждаващи – и в двете групи нито един човек не е бил положителен за Covid-19!

„При строгия контрол на посетителите се очакваха такива резултати от изследванията. Ще отнеме известно време, за да се получат окончателните резултати от анализа, но вече може да се каже, както въз основа на изследванията, така и на дневния брой новозаразени хора в Нови Сад, че фестивалът EXIT не е бил място за масово заразяване с вируса“, каза директорът на здравния център в Нови Сад Веселин Боят.

Друго убедително доказателство, че на EXIT няма масово разпространение на вируса, е фактът, че дори 10 дни след началото на фестивала не е имало значително влошаване на епидемиологичната ситуация в Нови Сад, както и че ежедневната статистика на вируса в периодът от 8 до 19 юли в града не се различава от средните стойности в останалата част на страната. Друг показател е фактът, че от почти 20 000 чужденци, посетили EXIT и които в повечето случаи се нуждаят от PCR, за да се върнат в страната си, само един посетител е с положителен резултат.

В Европа досега са провеждани изследвания на по-малки събития и те също така показват, че с посочените ограничения концертите и фестивалите са нискорискови места за пренасяне на вируса Covid-19. Изследването на фестивала EXIT беше първото, проведено върху масово музикално събитие, посетено от десетки хиляди хора, така че тези резултати се очаква да бъдат един от ключовите аргументи в борбата за връщане на големите събития в световен мащаб.

„Изследванията от EXIT доказват, че дори по време на пандемия могат да се намерят средства и модел, според които дори най-големите събития могат да се проведат напълно безопасно. Това изследване е нашият принос в борбата на цялата музикална индустрия за далеч по-добро отношение в Европа и други страни, отколкото беше досега. Доказахме, че в миналото сме били третирани несправедливо и че вече няма никакви аргументи и обосновки, които да позволяват събиране на спортни събития, в кафенета или търговски центрове, а не на концерти и фестивали. Призовавам цялата ни индустрия, точно както сме се борили и печелим в Сърбия, да обединим усилия и да се борим за справедливото отношение към нашата индустрия на международно ниво“, каза основателят и главен изпълнителен директор на фестивала EXIT Душан Ковачевич.

Мерките за ограничаване на достъпа на фестивала EXIT бяха приложени стриктно, бяха извършени над 16 111 проверки на посетители с дигитален зелен сертификат, от които цели 95 процента бяха имунизирани чрез ваксинация. За всички, които нямаха валиден цифров зелен сертификат, беше организирано безплатно тестване. За пет дни бяха тествани 18 336 души и само 10 или 0,05 процента от тестваните бяха положителни и нямаха право да участват във фестивала. Медицинският персонал също беше на разположение, за да се грижи за техните медицински състояния. Посетителите от чужбина бяха проверени в съответствие с документацията, с която те влязоха в страната, което в повечето случаи беше PCR тест.