Френската формация Nouvelle Vague, известна с боса нова кавърите си на пънк и ню уейв групи, ще направи трети, безплатен концерт у нас на фестивала Francofolies (“Франкофоли”) в Благоевград през юни. Музикантите ще подгреят изпълнението на сънародничката си Zaz във втория ден на фестивала – 18 юни, съобщават организаторите от общината.

Мрачният звук на 70-те и 80-те години, аранжиран за нежен женски вокал в стила на боса-новата от 60-те – това е концепцията на Nouvelle Vague, която им печели заклети фенове по целия свят, а и у нас. Заглавието им препраща едновременно към френската нова вълна в киното от това време и двата стила – ню уейв и боса нова, които също се превеждат като “нова вълна”. Французите са добре познати с кавърите си на Buzzcocks, The Clash, Cure, Joy Division, XTC и петте си албума, продадени в 700 хиляди копия.

https://www.youtube.com/watch?v=sVkv42PHXKo

Последният – “Couleurs sur Paris” (“Цветовете на Париж”), съдържа кавъри на любими френски песни от 80-те, а всяка е изпълнена от различни известни певици като Ванеса Паради, Соко и други. У нас обаче създателите на проекта Марк Колин и Оливие Либо пристигат с вокалистките Лизет Алие и Мелани Пейн.

Това е трети концерт за групата у нас след гостуванията им през 2012 г. и 2011 г. и второ за възобновения след 20 години фестивал за съвременна френска музика Francofolies. Миналия септември за него в Благоевград гостуваха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата “Караван палас” и един от най-популярните френски диджеи – Боб Синклер. Събитието ще е безплатно за жители и гости на града. Освен ежегодните издания на фестивала в Ла Рошел, Франция, “Ле Франкофоли” се провежда в Монреал, Канада, Спа, Белгия, Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.