Delain: “Dark Waters”

Когато през 2021 г. излезе новината, че всички членове на Delain, освен кийбордиста Martijn Westerholt, напускат бандата, много от феновете си помислиха, че това е краят. Раздялата дойде от изневиделица – само година преди това групата издаде впечатляващия си шести албум “Apocalypse & Chill “, който ги издигна до нови висоти. И въпреки че Martijn даде заявка, че ще продължи като соло проект, мнозина се чудеха дали името на Delain ще оцелее, особено след напускането на Charlotte Wessels, която беше гласът и лицето на бандата в продължение на 16 години. “Dark Waters ” е доказателство, че тези притеснения са били неоснователни и че в новия си състав – Martijn, оригиналния китарист Ronald Landa, оригиналния барабанист Sander Zoer, новия басист Ludovico Cioffi и новата вокалистка Diana Leah, Delain се завръщат с пълна сила.

Paramore: “This Is Why”

Наследникът на “After Laughter”, излязъл през 2017 г. е продуциран в Лос Анджелис от Carlos de la Garza и съдържа 10 песни. “This Is Why беше последната песен, която написахме за албума. Честно казано бях толкова уморена от писането на текстове, но Taylor убеди Zac и мен, че трябва да работим над тази последна идея. Така се получи заглавното парче за целия албум. То обобщава изобилието от нелепи емоции, влакчето на ужасите да си жив през 2022 г., да си оцелял дори само през последните 3-4 години. Човек ще си помисли, че след глобална пандемия от библейски мащаб и с оглед на обречеността на една умираща планета хората ще са станали по-мили или емпатични. Обществената сфера, в която се завръщаме след 4 години вкъщи, от зоните ни на комфорт, е много различна от това, което познавахме. Неспокойството, загрижеността и поривът да предприемеш нещо – всичко това се усеща като противоречие. От една страна, разполагаме с легитимна платформа, което ме кара да искам да участвам на всеки протест за социална справедливост и да посветя всяка секунда от живота си на всички каузи, в които вярвам. От друга страна, просто искам да си ида вкъщи, да си засадя градина и да се превърна в далечен спомен за външния свят”, казва вокалистката Hayley Williams.

Yo La Tengo: “This Stupid World”

Времената за Yo La Tengo се променят толкова, колкото и за всички останали. В миналото групата често работи с външни продуценти и специалисти по миксиране. “This Stupid World” обаче, първият им дългосвирещ албум от 5 години насам, е създаден изцяло от тях. Тестваната им с времето преценка е едновременно достатъчно добра, за да поддържат стандартите на групата, но и достатъчно гъвкава, за да звучи новият материал свежо. В основата на почти всяко парче са тримата членове на бандата, които свирят заедно, което придава усещането за изпълнение на живо.